Hoe het was tijdens de oorlog…

Slotervaart – Met de herdenkingen in het vooruitzicht, kregen leerlingen van groep 6 van de Louis Bouwmeesterschool les over de vijf jaren dat Nederland in oorlog was. Vorige week spraken zij met Cor Bongers, die de oorlog als kind hier meemaakte, en Pim Ligtvoet, auteur van het boek ‘Oorlog in de polder’.

Shirley Brandeis

Bootjes vol melkbussen die, over de Slotervaart, van de boeren in de polders naar de mensen in de stad vaarden. Koeien die graasden op de plek waar nu woningen en winkels staan. Ligtvoet schetste de leerlingen donderdag de wereld van voor 1940 in Nieuw-West. “Bij station Lelylaan woonden tuinders. Keek je richting het Slotervaartziekenhuis dan zag je gras, en hier en daar een boerderij.” Cor Bongers (77) schetste uit eigen ervaringen de oorlogsjaren, die hij als kleuter meemaakte. De angstige momenten als hij in zijn bed de vliegtuigen over het huis aan de Aalsmeerweg hoorde gaan. Het trillen van alles dat los stond in huis. “Later wende het en viel ik op die geluiden juist in slaap.” Honger, echte honger liet hij de leerlingen haast even voelen. “Mensen maakten elkaar dood voor een stukje brood.” Een brood, als 5-jarige gekregen van een Duitse soldaat (“Die had vast zelf kinderen thuis”), werd hem bruut afgepakt door een buurtbewoner. “Dat je zo’n honger hebt, dat je steelt van een kind…”

Een tegel
Dit jaar wordt een speciale herdenking gehouden bij het monument op het Sierplein, dat geadopteerd is door de Louis Bouwmeesterschool. Al eerder dan 4 mei, op donderdag 20 april, wordt door leerlingen een tegel onthuld voor de hier vlakbij omgekomen Engelse vliegeniers Peter Adams en William Barrett. Auteur Pim Ligtvoet deed de ontdekking van de drie omgekomen geallieerden (de Amerikaan Dover C. Fleming krijgt een tegel bij het monument aan de Osdorperweg) tijdens het schrijven van zijn boek ‘Oorlog in de polder’, over de vijf jaren in het gebied waar later de Westelijke Tuinsteden werden gebouwd. Donderdag las hij voor, over de vliegtuigen, over de vliegeniers die met hun naam op de tegel staan. De leerlingen zullen deze donderdag samen met een medewerker van het Britse consulaat onthullen.

Verschrikkelijk
Cor Bongers sloot af met een boodschap: wees dankbaar. “Als je dorst heb, loop je naar de kraan. Als je honger hebt, ga je naar de koelkast. Als je het koud hebt, zet je de verwarming wat hoger. Oorlog is verschrikkelijk, ik hoop dat jullie het nooit hoeven mee te maken.”

De herdenking door Louis Bouwmeesterschoolleerlingen is op donderdag 20 april om 13:15 uur bij het monument op het Sierplein