Hipperdepip mark(e)t op Plein ’40-’45

Tekst en foto’s: Shirley Brandeis

De hipste markt tot nu toe, op het op een na grootste plein van Nieuw-West, trok afgelopen zondag vele buurtbewoners naar Plein ‘40-‘45. Blend Market is de naam van een type markt dat lokaal wordt uitgerold en door de lokale bevolking (bewoners, ondernemers, sociale instanties) wordt gedragen.

En dat betekende in Slotermeer zondag een rij kramen met tweedehands, vintage en recyclede spulletjes, gezellige live optredens, foodtrucks en kraampjes met poke bowls (zowel vegan als halal), quesadillas (We love Guac, liet de ondernemer in krijt weten) en baklava van Serifoglu, gemaakt van melksuiker dus minder zoet en een stuk gezonder. Sowieso stond deze middag in het teken van gezond. Een gemeentelijke aanpak stimuleert winkeliers en horecaondernemers mee te helpen de leefomgeving gezond(er) te maken.

Een groep buurtbewoners liet afgelopen maanden zien in buurt en krant hoe dat kan en zondag konden de jongste bezoekers gezonde traktaties maken aan hun ‘Goed Bezig’-kraam. Niks zakje met chips of zoets meer mee naar school, deel nu lekker lieveheersbeestjes van kaas met olijven of een vlinderkomkommer uit!

Een stempteltocht liet de jeugd langs meerdere gezonde plekken gaan. Bij Yakhlaf werden watermeloenijsjes gemaakt, bij Rana Broti’s Corner was er een komkommerproeverij, er was een waterquiz bij de waterkraam en ga zo maar 2000 stappen door (want zoveel legde je af tijdens de tocht). Dat leverde een diploma en een cadeautje op. Waarna de tocht stempelloos gezellig verder kon gaan. Langs het springkussen (gouwe ouwe op elk festival, hier vanwege de vele calorieën die je er op verbrandt onmisbaar), naar de paardenraces (diervriendelijk en ook erg gezond), langs de stand voor glittertattoos of vouwballonnen of even buurten bij De Hippe Heks, waar men liet zien wat voor gebreid, gequilt of bewerkt moois je kunt maken in het vrijdagse atelier vlakbij Plein ‘40-‘45.

Vanaf deze week staat daar aan de Jan de Louterstraat 13 iedere woensdag van tien tot een uur ook het Rollende Bankje klaar voor koffie en een buurtbabbel. Liever overnachten? Kom dan 21 juli naar de buurtcamping in het Sloterpark. De hele zondagmiddag zat buurtcampingpromotor Vincent voor zijn tentje op de Blend Market. Heel vintage, heel gezond en heel lokaal.