Het Van Eesterenmuseum breidt uit

Van Eesterenmuseum is een doe-museum

Wandelen in een museum, het kan met het Van Eesterenmuseum. Het van Eesterenmuseum heeft niet alleen een binnenmuseum, er is ook een buitenmuseum én een Museumwoning. Met het Van Eesterenmuseum kun je kennismaken met het cultuurhistorisch erfgoed van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren In Nieuw-West wonen we in zijn werk, dat wordt gezien als een van de hoogtepunten in de naoorlogse stedenbouw en architectuur. In Nieuw-West, is, net als in Buitenveldert en in delen van Amsterdam-Noord, de bijzondere ruimtelijke opzet, ontworpen door Van Eesteren nog altijd voelbaar.

Binnenmuseum, Buitenmuseum en Museumwoning

Wandel onder leiding van een gids door het ‘buitenmuseum’ in Slotermeer met een ‘collectie’ bestaande uit woningen, plantsoenen, winkels, parken, pleinen en straten. Hier werd vanaf 1951  de eerste Amsterdamse Tuinstad buiten de Ringspoorbaan gebouwd. Het stedenbouwkundige principe met open verkavelingen en bouwblokken van Van Eesteren heeft haar vernieuwende karakter niet verloren, en is bijzonder gaaf gebleven.

Na de wandeling kun je in het ‘binnenmuseum’ de expositie ‘Het Groen en de Tuinsteden’ bekijken. En tenslotte hoort een bezoek aan de nostalgische Museumwoning er ook bij. In de Museumwoning komen de jaren vijftig tot leven. Er is te zien hoe er werd geleefd in een moderne gezinswoning. Een kolenkachel, telefoneren met ‘een groot bakelieten geval’ en koken in een Bruynzeel-keuken. De modelwoning is ingericht volgens de principes van ‘Stichting Goed Wonen’. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien.

Excursies en gesprekken

Regelmatig organiseert het Van Eesterenmuseum interessante (fiets)excursies. En het Van Eesterengesprek is een maandelijks terugkerend fenomeen. Komend Van Eesterengesprek, op donderdag 26 januari, sluit aan bij de expo over groen in de tuinsteden. Thema is een zorgvuldiger omgang met het groen in de naoorlogse stad, waarbij gekeken wordt wat er te leren valt van de aanpak in de wijk Pottenberg in Maastricht. Landschaparchitect Jacqueline Verhees weet er alles van.

Breidt uit

En nu breidt het Van Eesterenmuseum uit. Met straks een paviljoen aan de Sloterplas verlegt het de focus van Slotermeer, waar het allemaal begon, naar heel Nieuw-West. Veel blijft echter ook hetzelfde, zo zijn de bijna tachtig vrijwilligers de basis van het Van Eesterenmuseum.

Welkom bij start bouw!

Je bent als buurtbewoner of geïnteresseerde heel welkom bij de start van de bouw van het Van Eesteren Paviljoen op vrijdag 27 januari. Dit is om 16 uur. Meer weten? www.vaneesterenmuseum.nl.