“Het begon allemaal op de dansvloer”

Locoburgemeester Ap Reinders feliciteert bruidspaar Kreike

Badhoevedorp. Waar ze elkaar hebben leren kennen? Op de dansvloer. Leo Kreike (toen 22) en Coby Struik (toen 17) zagen elkaar voor het eerst bij De Waterwolf, indertijd een hotel/café-restaurant annex bioscoop in Badhoevedorp. Soms werden de stoelen daar weggehaald en ontstond er dansvloer. En op die dansvloer, daar sloeg de vonk tussen Leo en Coby over. Zij werden verliefd en  trouwden – nu 65 jaar geleden – en locoburgemeester Ap Reinders kwam ze afgelopen zondag namens de gemeente met dit bijzondere huwelijksjubileum feliciteren. Uiteraard liet hij de gelukwensen vergezeld gaan van een fraai boeket bloemen, dat hij overhandigde in De Meerwende in Badhoevedorp, waar Leo en Coby wonen.

Voor Leonardus Alida Kreike, geboren op 19 april 1929 in Haarlemmermeer, en Jacoba Struik, geboren 7 mei 1934, eveneens in Haarlemmermeer, begon hun gezamenlijk levensverhaal indertijd niet zonder slag of stoot. Wat tegenwoordig geen enkel probleem meer is, maar vroeger een grote ramp,  gebeurde bij hen: Coby raakte – nog voordat Jan en zij getrouwd waren – zwanger. Een huwelijk kon dus niet lang op zich laten wachten, maar dat verliep niet zo simpel. Leo was namelijk katholiek en Coby niet. De vader van Leo gaf het stel toestemming om te trouwen, de moeder van Leo was er fel op tegen : wat nu? Leo en Coby besloten hun plannen door te zetten en zeiden een half jaar later ‘ja’, maar dat gebeurde voor het kantongerecht. Twee maanden later werd hun baby geboren. Het zou voor hen niet bij deze eerste blijven, er kwamen nog drie kinderen. Ouders worden dan na afloop van tijd meestal grootouders en dat gold ook voor hen: Leo en Coby kregen zes kleinkinderen. Inmiddels zijn ze zelfs overgrootouders: er kwamen acht achterkleinkinderen.

 

Hun woonplaats was Badhoevedorp en dat is altijd zo gebleven. Leo werkte eerst als bouwvakker, maar trad later in dienst bij de KLM, waar hij vele jaren heeft gewerkt bij de technische dienst. Coby verrichtte bij diverse kantoren schoonmaakwerkzaamheden.

Terugkijkend op hun huwelijksjaren komen ze naar voren als een stel dat altijd in beweging was. Tot het jaar waarin Leo 84 werd gingen ze ieder jaar met de caravan naar Oostenrijk. Tot op hoge leeftijd zorgde Leo bij veel mensen voor de tuin. Het planten van violen was zijn favoriete bezigheid. Coby ging wekelijks naar haar fiets- en gymclub, maar moest daarmee ophouden, toen zijn in september 2015 haar eerste hersenbloeding kreeg.

Sinds enige tijd  wonen zij in De Meerwende, waar zij, vanwege Coby’s gezondheid, aparte kamers hebben. Maar zij kunnen elkaar iedere dag wel even opzoeken…