Herdenking 4 mei met bittere nasmaak

Bij het herdenkingsmonument op de boulevard voor theater de Meervaart werd op 4 mei stilgestaan bij de dood van de mensen die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

 

Tekst: Paul Hofman

Foto: Salim el Meryami

 

Naam en gezicht

Loco-burgemeester Simone Kukenheim en PvdA-Tweede Kamerlid Lilian Ploumen hielden indrukwekkende toespraken. Zo memoreerde Kukenheim mensen met psychiatrische problemen die door de Duitse bezetter vermoord werden. “De slachtoffers zijn niet langer vergeten, maar hebben een naam en gezicht gekregen.”

Daarna werden door diverse organisaties uit Osdorp bloemen gelegd. Een speciale rol was weggelegd voor de kinderen die trots op hun eigen wijze invulling aan de herdenking gaven. Bijna 500 mensen waren bij de kranslegging aanwezig.

 

Vernield

Amper twee dagen na de kranslegging werd het bloemstuk van LGBT-organisatie Pink Nieuw-West ontvreemd en vernield teruggevonden.

Voorzitter Martje Postma van het Osdorpse 4 en 5 mei comité reageerde geschokt toen ze dit nieuws vernam. “Hoe brutaal en gewetenloos moet deze mensen wel niet zijn?”. En zo werd de waardige herdenking ééntje met een bittere nasmaak.

 

Kwetsbaar

Zowel het comité als de Pink Nieuw-West, de organisatie die zich inzet voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgender hebben hebben aangifte bij de politie gedaan.

Pink Nieuw-West zegt in een reactie: “Vrijheid is kwetsbaar, met name voor minderheden en nooit vanzelfsprekend! We moeten die vrijheid vieren zodat ze zichtbaar wordt. We moeten haar onderhouden en beschermen zodat ze niet langzaam bijna onmerkbaar door onze vingers glipt. We moeten er voor strijden als ze wordt aangevallen.”

 

Overigens was het niet de eerste keer dat de kransen werden vernield. “Tien jaar geleden gebeurde het ook al.”

De politie heeft de aangiften in behandeling genomen.