Grote verschillen in dekking en prijs van annuleringsverzekering

Er zijn veel verschillen tussen de annuleringsdekking van verschillende reisverzekeringen. Dat blijkt uit een onderzoek van MoneyView. Zo vergoedt maar 25% van de verzekeraars (een deel van) de vakantie als er bijvoorbeeld iets gebeurt met derdegraads familieleden, zoals de kinderen van broers en zussen.

 

Vakantie wordt meestal niet vergoed

Daarnaast vergoedt een kwart van de verzekeringen alleen een deel van de vakantie als er sprake is van overlijden. Als er sprake is van overlijden, een ernstige ziekte óf een ongeval bij familieleden in de vierde graad (bijvoorbeeld neven en nichten) maar ook vrienden, dan wordt dit bij 60% van de onderzochte verzekeringen niet gedekt. Alleen de verzekeraars Aegon, Centraal Beheer en Europeesche geven hiervoor dekking. Bij Allianz Global Assistance is het alleen gedekt tijdens de vakantie. Bij ANWB, ING, Nationale-Nederlanden, Unigarant en ZLM Verzekeringen kom je alleen in aanmerking voor een annuleringsdekking bij het overlijden van een goede vriend of vriendin. Een levensbedreigend ongeval en ernstige ziekte zijn dat niet.

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Grote prijsverschillen annuleringsverzekering

Eerder werd er al eens onderzoek gedaan naar de prijzen van de annuleringsverzekeringen. Ook hier blijken grote verschillen in te zijn. De prijzen variëren per aanbieder en zijn erg verschillend. Ook het verschil tussen de premie voor een kortlopende en de doorlopende variant van dezelfde aanbieder is weg groot. In sommige gevallen is de annuleringsverzekering binnen de kortlopende reisverzekering zelfs twee keer zo duur als de doorlopende variant.

 

Kortlopend of doorlopende reisverzekering

Er is is veel mogelijk bij een reis en annuleringsverzekering. Mensen moeten vooraf goed bedenken welke zaken zij belangrijk vinden om te verzekeren. Zij hebben namelijk lang niet alles nodig. Allereerst is het belangrijk om een keuze te maken tussen een kortlopende reisverzekering en een doorlopende verzekering. Een kortlopende reisverzekering heeft een vaste ingangsdatum én einddatum. Deze verzekering wordt gebruikt voor één vakantie. Met een doorlopende reisverzekering is de klant continu verzekerd, dus ook als de klant een weekend weg gaat of op een onverwachts tripje. Mensen die vaak op vakantie gaan, kunnen het beste een doorlopende reisverzekering afsluiten. Het voordeel van een kortlopende reisverzekering, is dat de klant deze exact op de reis kan afstemmen.

 

Reisverzekering kiezen: waar moet men nog meer op letten?

Naast een kortlopende en doorlopende variant, kan men ook kiezen voor verschillende soorten dekkingen. De noodzakelijke modules zitten in het standaardpakket van de reisverzekering. Daarnaast kunnen mensen zich nog extra bijverzekeren, bijvoorbeeld de hoogte van de bagagedekking, vervangend vervoer en een wintersportdekking. Ook voor een annuleringsdekking, moet men extra geld betalen. Mensen moeten zich vooraf afvragen of zij het risico van annuleren zelf kunnen dragen. Zoals hierboven staat aangegeven, wordt de vakantie lang niet altijd vergoed. Daarnaast is het raadzaam om vooraf verschillende reisverzekeringen met elkaar te vergelijken op basis van prijs en polisvoorwaarden. Hiermee kan men behoorlijk wat geld besparen.