Greet en Chris Lehmann zeventig jaar getrouwd

Lehmann

.Dagelijks bestuurder Ronald Mauer feliciteerde het jubilerende stel namens het stadsdeel.

Zowel dagelijks bestuurder Ronald Mauer als de Westerpost zoeken bij binnenkomst het 70 (!) jaar getrouwde stel. Maar dat blijken toch echt de fit ogende 80- en 90-plussers op de bank te zijn. Met veel humor en met de aanvaarding dat ze een flinke dag ouder worden, hebben ze hun briljanten huwelijksdag gehaald. “Hij mag blijven, ja.”

Shirley Brandeis

Een huis vol bloemen, een oorkonde van het stadsdeel. Maar verrek, waar is de brief van de koning? Ronald Mauer gebruikt zijn connecties en belt meteen (met Maxima?): “Wordt geregeld.”

Helemaal niks
Wie zo lang getrouwd is, wil dat vieren, dus ook met brief van de koning en vrouw. Zelfs als het niet met liefde op het eerste gezicht begonnen is. “Ik vond hem helemaal niks,” vertelt ze over de jongeman die in de Jordaan wel eens bij haar zus over de vloer kwam.” Er was wel wat gemeen; beide ouders hadden een café, maar de liefde moest gewoon spreekwoordelijk nog groeien.

Uiteindelijk trouwden ze op 1 juli 1948, tegelijk met haar zus, in de maand dat Greet achttien werd. Een gezellige bruiloft, zo herinneren ze zich, met koetsjes, op het ouwe stadhuis. En zoals veel anderen meteen erna inwonend, bij haar moeder aan de Borgerstraat.

Perla di Roma
Een hele serie woningen volgde: van een kraakwoning aan de Nicolaas Beets- en een huis dat ze moesten verlaten omdat het op instorten stond aan de Jacob van Lennepstraat tot aan jaren in de Jan Evertsen, waarna een benedenwoning verderop in het westelijk deel van de stad volgde vanwege de versleten heup. In Osdorp vonden ze zeventien jaar geleden de leeftijdsbestendige woning, in de buurt van hun dochter. De familie lieten ze groeien met ook nog een zoon, twee kleinzoons en twee achterkleindochters. Zondag aten ze bij vaste stek, Perla di Roma, waar zij altijd voor de ossenhaas gaat en hij voor de gebakken tong.

Toeristen
Bakkum was de beste camping, vertellen ze. Benidorm de beste overwinterbestemming. De leeftijd maakt het niet meer mogelijk daar te logeren. Waar zij nog per scootmobiel zoveel mogelijk op pad gaat, zit hij liever binnen. Samen maken ze legpuzzels van duizend stukjes, omdat dat nog net op tafel past. Het houdt de hersens bezig alsook de bingo die zij op verschillende plekken in de wijk graag speelt. “Ze wint vaak,” zegt de dochter. Trots vertelt Greet dat ze alleen huishoudelijke hulp hebben, een paar uur per week. “Verder kunnen we het zelf. Op donderdag doen we de boodschappen in Zwanenburg met onze dochter.” Het balkon staat er ook prachtig bij. Toeristen van het nabijgelegen hotel maken er geregeld foto’s van.

“Het is dat we geen behang hebben, anders plakte ik hem vast af en toe erachter,” zegt ze met een lieve blik naar haar echtgenoot. Met een knipoog: “Hij mag blijven, ja.”

 

Ook 50, 60 of 70 jaar getrouwd en wilt u de lokale wethouder en/of de Westerpost op bezoek? Neem dan tijdig contact op met de gemeente via dbsecretariaat@nieuwwest.amsterdam.nl