Goud voor Televersum

Osdorp – Hoe gespecialiseerd een speciaalzaak kan zijn, merk je pas goed als je bij Televersum rondkijkt. USB-kabels, zekeringhouders, verlooppluggen, kroonsteentjes, krokodillenklemmen, splitters, soldeerbouten, batterijen (heel veel batterijen), gloeilampen (ja, zij nog wel), stofzuigerzakken voor elk type stofzuiger, grammofoonnaalden (echt waar) en nog 39.995 andere – up to date! – onderdelen voor al uw apparatuur. De Westerpost ging langs bij het jubilerende bedrijf (anno 1965) en sprak er met vader van eigenaar Harry Trauschke junior: Harry senior.

Shirley Brandeis

40.000 onderdelen!
“En we weten van elk onderdeel waar het staat. Beneden en boven zie je, waar je maar kunt kijken, bakjes en laatjes. Sommige kaartjes heb ik nog in de jaren zestig geschreven.”

Er is veel veranderd sinds die tijd.
“Inderdaad, maar we deinen mee met de veranderingen in de wereld. Hadden we vroeger alles voor bijvoorbeeld de analoge televisie, nu zijn we volledig ingespeeld op de digitale technieken. Maar ook als je nog een pick-up of een koffie-apparaat hebt dat het na al die jaren nog doet, hebben wij de onderdelen!”

Hoe bent u in dit vak terechtgekomen?
“Op een dag liep ik op de Nieuwendijk, tikt er iemand vanuit een café  tegen het raam. Zag ik een jongen die ik vanuit m’n diensttijd kende. Hij was verkoper bij Televersum op de Elandsgracht. Ze zochten nog iemand zei hij. Of ik, radiomonteur van beroep, interesse had. Grappig hè, als ik hem niet was tegengekomen, was het leven heel anders gelopen.”

Dat was in 19…?

“In 1963. Twee jaar erna werd het filiaal aan de SImonskerkestraat in Osdorp, dat ik later overnam, geopend. Dat jaartal – 1965 – vieren we nu met een leuke klantenactie. We zaten daar trouwens tot halverwege de jaren tachtig, waarna we naar Tussen Meer verhuisden. Hier zitten we al bijna dertig jaar dus.”

Vijftig jaar Osdorp!
“Als tv-monteur voor Televersum kwam ik al wel eens bij klanten in Osdorp. Zei ik thuis tegen mijn vrouw: je zal er maar wonen! Wat een zandbende was dat in de jaren zestig nog.”

Maar genoeg klandizie toen al voor televisies en radio’s.
“Inderdaad, al hebben we de verkoop daarvan stopgezet toen de grote zaken opkwamen. De verkoop van bijproducten en onderdelen ging goed, maar tv’s enzo kon men elders ook kopen. Toen ging het lichtje branden. Nergens kon je al die onderdelen kopen. Dát moest onze specilisatie worden! Zowel voor tv en radio als voor andere huishoudelijke apparaten.”

Maar er is meer dan dat te koop, zie ik.
“We zijn ook specialist op het gebied van Oasis draadloze alarmsystemen, Hirschmann antennesystemen, we leveren zonnepanelen voor caravans en tuinhuisjes en we zijn dealer van Canal Digitaal, waarbij we het van groot belang vinden dat dit op maat geprogrammeerd voor de klant mee naar huis gaat. Iedere winter verkopen we ook vuurwerk.”

tn_DSC_0117Inmiddels staat zoon Harry aan het roer.
“Harry begon als zestienjarige op zaterdag in de winkel, deed een technische opleiding en vond het fijn om de zaak in te gaan. Ik ben er nog een paar keer per week, onder andere voor de administratie. Henk, die vroeger met zijn ouders Tenza in Slotermeer had, werkt sinds de sloop daar bij ons.”

Waarvoor naar Televersum en niet naar een ander?
“Kijk eens rond: tienduizenden onderdelen! En de persoonlijke benadering. Wij doen net dat beetje extra voor de klanten. Laatst hebben we hier met iemand een heel telefoonboek zitten overtikken in haar telefoontoestel. Dat doen ze bij de grote zaken niet. En we vieren ons jubileum ook graag met de klanten. Twintig procent korting , één week lang, op het assortiment!”

Laatste vraag. Televersum, waar komt die naam vandaan?
“Oud-Veronicabaas Dirk Verweij had een groothandel in textiel, Universum genaamd. Die ging samen met een vriend met een zaak in televisies. Dat werd Televersum. In die tijd waren we een van de eerste adverteerders op Radio Veronica. ‘Bij Televersum kopen, veilig kopen’ was de toen alom bekende slogan. Het radioschip bestaat niet meer, maar de slogan doen we nog dagelijks eer aan.”

Televersum – Tussen Meer 12 (Osdorp) – 020 619 76 63 – info@televersum.nl
www.televersum.nl