Goud voor Juwelier Nusselein (anno 1966)

Al 50 jaar blij
Het hele jaar 2016 wordt bij juwelier Nusselein in Slotermeer (en in Oud-West) een feestelijke aanloop naar het gouden jubileum op 28 november. Op die dag in 1966 begonnen Wim en Ria Nusselein hun zaak met de inmiddels beroemde naam en slogan (‘uw blije juwelier’) aan de Burgemeester De Vlugtlaan. En dat wordt iedere zes weken gevierd met een glinsterende aanbieding in de Westerpost.

Door: Shirley Brandeis

In de open werkplaats – netter gezegd: het sieradenatelier – wordt geslepen, op maat gemaakt, hersteld en gegraveerd. Onder het vergrootglas hebben de vakmensen er goed zicht op, maar voor de toekijker blijft het indrukwekkend vakmanschap op de vierkante millimeter. Ander vakmanschap vindt plaats in de winkelruimte eromheen, waar horloges, hangers, ringen, colliers en andere sieraden fraai tentoon staan gesteld voor verkoop en bewondering. Unieke bedelarmbanden van Chrysalis liggen er naast de bekende kristallen van Swarovski (dat trouwens ook een collectie sieraden, horloges en pennen kent), naast vele merken en soorten horloges (Tommy Hilfiger, Seiko, Raymond Weil en meer) en naast de trendsetters in juwelenland, waaronder Ti Sento, Diesel, Michael Kors en Armani, dat jong(er) publiek aantrekt. ‘Blijmakertjes’ noemde Ria Nusselein ze ooit. Dochter Yvonne: “De meeste aankopen hier zijn blije aankopen. Vandaar ons motto: uw blije juwelier.”

“Ik ben niet gek”
siteNusselein-50-jaarYvonne Nusselein kan zich geen leven zonder de zaak voorstellen. Met de spreekwoordelijke paplepel werd het haar en broer Eric ingegoten, maar logisch was het overnemen van de zaak eind vorige eeuw niet. “Zeker zeven dagen per week werken in de winkel, ik ben niet gek, zei ik toen ik jong was. Vrachtwagenchauffeur wilde ik worden!” Met diploma’s voor tientonners al op zak, klaar om de bloemenmarkt in Parijs een boost te geven, werd het toch ook een juweliersopleiding. Eric koos meteen voor het familievak (opa en oma ‘Nuss’ zaten in de horlogerie) en leerde het vak in Duitsland. “Toen mijn ouders in 1999 aangaven te willen stoppen, was het gewoon te zonde om het aanbod af te slaan.”  Yvonne: “ Zo’n mooie zaak; die wilden we graag voortzetten.”

Vrachtwagen met zand
Een familiebedrijf is het nog steeds. Vaders deskundigheid heeft de familie tot zijn dood in 2014 in ere gehouden, achter de schermen is moeder Nusselein nog altijd betrokken en schoonzoon Paul doet de administratie. Yvonne: “Als ik parelsnoeren, mijn moeders favoriet, ga inkopen, gaat ze nog steeds mee om samen de mooiste uit te zoeken.” Het lef en het inzicht hebben ze van vader. “Hij maakte hele aparte etalages. Zo liet ie een keer een vrachtwagen met zand afleveren voor het thema ‘de zee’. En ook met het inkopen was hij anders. Hij kocht dingen in die anderen lieten liggen. Dat doen we nog steeds en dat maakt onze collectie zo uniek.” Uniek is Nusselein ook in de betrokkenheid bij de buurten waar zij gevestigd is. Yvonne: “M’n vader organiseerde jarenlang de braderie, huurde dan een organist in en regelde aan het eind van het jaar een Kerstman met arrenslee. Hij hield van die reuring. Mijn man Paul bemoeit zich ook graag op positieve manier bij de omgeving. Die moet voor ons en de klanten schoon en veilig zijn.”

Wat veranderd is met de jaren is de doelgroep. Dezelfde, maar uitgebreider. Eric: “Door onze merkkeuze trekken wij jonger publiek aan. Ook de geboortecadeaus trekt weer een ander, nieuw publiek.” Yvonne: “Ook van alle afkomsten zie je mensen hier aan de toonbank. Heel leuk is het tegenwoordig met Valentijnsdag. Dan komen vooral de Marokkaanse heren hier om hun vrouwen en dochters te trakteren op iets moois.” Lachend: “Daar mogen andere mannen een voorbeeld aan nemen!”

Blijmakertjes
Het jaar 2016 werd ingeluid met een speciale brochure vol fraais en persoonlijke tinten (zo staan de dochters van Yvonne model  en wordt Erics zoon voorgesteld als de volgende generatie in de zaak). In de Westerpost kunt u tot aan de grote dag op 28 november iedere zes weken een aanbieding – een blijmakertje dus – verwachten. Zowel aan de smalle, diepe zaak aan de Kinkerstraat (nummers 284 en 286) als aan de dertig meter brede zaak aan het eind van de Burgemeester De Vlugtlaan, nabij Plein ’40-’45, te koop. Bij Yvonne of Eric Nusselein of een van de andere achttien medewerkers. In jubelstemming dit jaar, maar eigenlijk altijd. “Wij zijn echt de blije juweliers.”

Juwelier Nusselein

Openingstijden: di-vr 09:15-17:45, za 9:15-16:45

Burg. De Vlugtlaan 194-198 [Bus 19, 21, 64 en 80, tram 7 en 14]

Tel.: 020-6132371

Kinkerstraat 284-286 [tram 7 en 17] Tel.: 020-6183070

info@nusselein.nl

www.nusselein.nl