Gezonder uit de schulden

Geuzenveld en Slotermeer – Dat je van geldzorgen ziek kunt worden, is een bekend gegeven. Stress, slapeloosheid, angsten, depressie… Het kan allemaal veroorzaakt worden door chronisch geldgebrek. Omdat het belangrijk is dat haar bewoners gezond zijn, is stadsdeel Nieuw-West in de wijken Slotermeer en Geuzenveld gestart met een project dat mensen met schulden en eerdergenoemde psychosociale gezondheidsklachten ondersteunt. Er is plek voor 25 bewoners!

Shirley Brandeis (i.o.v. stadsdeel Nieuw-West)

Schulden aanpakken. Dat is in eerste instantie de bedoeling. “De rust die je daarmee creëert, daarmee kun je de gezondheid bevorderen,” vertelt Azar Moshaver, projectleider vanuit stadsdeel Nieuw-West.  Signalen vanuit GGZ maken duidelijk dat de groep met gezondheidsklachten door schulden extra aandacht nodig heeft. “Geldzorgen maken mensen ziek. Vandaar dit project  – ‘Psychosociale Gezondheid en Schulden’ – waarin een heleboel partijen samenwerken om mensen uit de geldzorgen te krijgen: Eigen Haard, NUON, Zilveren Kruis, Waternet, WPI, SEZO, GGZ inGeest- Prezens, de Regenboog Groep en de huisarts. Deze laatste signaleert bij de patiënt klachten die mogelijk veroorzaakt worden door schuldproblemen. Via die huisarts komen we in contact met de doelgroep in Geuzenveld en Slotermeer.”

Maatje
Een nauw omschreven doelgroep is het, die moet voldoen aan enkele criteria. Naast lichte psychosociale klachten en een uitkering van de Sociale Dienst is dat vooral ook acceptatie van hulp, waaronder een maatje dat de klant intensief begeleidt. Moshaver: “En er moet een schuld zijn bij Eigen Haard, NUON, Waternet of het Zilveren Kruis. Dus bij minstens een van deze instanties, niet bij allemaal. Als de uitkering dan hoog genoeg is dat we de lopende vaste lasten eraf kunnen halen, kunnen we met de betreffende bewoner aan de slag.” De eerste stap hierin is het bevriezen van de zogenoemde vaste lasten-schulden voor een periode van twaalf maanden. “Dat is langer dan in menig ander traject. In combinatie met de begeleiding door een maatje, waarmee ze onder andere hun zorgen bespreken en de post doornemen, geeft dat enorme rust bij mensen. En dat is weer goed voor de gezondheid.”

Schaamte
Een verzorgd pakket noemt Moshaver ‘Psychosociale Gezondheid en Schulden, afgekort PGS. Maar het is zeker geen overbodige luxe vanuit de gemeente gezien. “Een gezond stadsdeel heeft gezonde bewoners die meedoen aan de samenleving. Waar we hier investeren, besparen we straks als maatschappij.” Dat het niet storm loopt sinds de start van de nieuwe aanpak eerder dit jaar, verbaast de projectleider niet. “Mensen moeten nog bekend worden met het project. Maar wat ook speelt: uit schaamte durven mensen vaak niet aan te geven dat ze het niet redden. Terwijl dit hen zo veel verder kan helpen!”

Wilt u in aanmerking komen voor PGS? Neem dan contact op met uw huisarts. Hij/zij kan u aanmelden.