Geslaagde viering ‘t KAB !

Zwanenburg – Afgelopen vrijdag is het 40-jarige “Robijnen” jubileum van de Zwanenburgse biljartvereniging ’t KAB gevierd in de Olm met een biljarttoernooi, waaraan werd deelgenomen door 8 leden van ’t KAB uit Zwanenburg en 8 genodigden van andere seniorenbiljartclubs uit de regio. Maar eerst even een stukje historie: de club “t Kan Altijd Beter” werd indertijd opgericht uit sportief en sociaal oogpunt, met als doel 50-plussers gelegenheid te geven om sportief bezig te blijven in competitieverband, maar daarnaast ook om de sociale contacten in Zwanenburg (en omgeving) in stand te houden, dan wel te bevorderen.  Deze mooie combi van concentratie en lichte fysieke inspanning leidde tot de oprichting van biljartclub  ‘t KAB.

20141107_093855Nu even terug naar het heden; voor de clubleden van ’t KAB en de genodigden werd het een feestelijke dag met een strak geregisseerd speelschema.  8 spelers van ’t KAB, die zich in een voorronde voor dit toernooi hadden gekwalificeerd, namen het op tegen 8 spelers van andere verenigingen uit de zogeheten Bollen-en Duinstreekcompetitie van de CRBB, een onderafdeling van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. Alle leden en genodigden werden door het bestuur in de foyer van De Olm ontvangen met koffie en een welkomstwoord van voorzitter Piet van Schaik. Er werd volgens het annoncesysteem met 4 speltypen gespeeld. De spelers moesten vanuit hun persoonlijk  moyenne  een aantal caramboles in 4 disciplines maken, t.w.  libre, bandstoten, 3-banden en losse band maken. Elke speler moest voordat hij ging stoten aangeven in welke spelsoort hij van plan was een carambole te maken, het zogeheten  annonceren.

In de overvolle  en  feestelijk versierde biljartkamer was de wedstrijdspanning te snijden. Rond 11 uur werden de wedstrijden onderbroken voor koffie met gebak, waarna de wedstrijden werden hervat. Toen alle partijen in de eerste ronde gespeeld waren was  het tijd voor een uitstekende lunch in de koffiekamer van de Olm, waarna de partijen van de tweede ronde en finale gespeeld werden.

Onder het genot van een hapje en drankje werden door voorzitter Piet van Schaik in de foyer van De Olm de prijzen aan de winnaars uitgereikt. De derde prijs werd gewonnen door Henk Brandt (lid van ’t KAB), de tweede prijs ging naar Herman Bogaard (biljartclub De Kuip) en de winnaar van het toernooi is Theo van der Ploeg (lid van ’t KAB) geworden, dus de beker blijft in Zwanenburg. In zijn slotwoord bedankte Piet iedereen die had bijgedragen deze dag tot een succes te maken en om deze dag niet snel te vergeten, kregen alle deelnemers en leden uit handen van het bestuur een leuk aandenken mee.

Samenvattend kan ’t KAB terugkijken op een bijzonder geslaagde dag en is het 10 jaartjes wachten tot het volgende-gouden-jubileum.  In de nabije toekomst (2016?) zal cultureel centrum de Olm tegen de vlakte gaan, maar niet getreurd,  want de 3 professionele biljarts worden een kleine 100 meter verhuisd naar de biljartzaal in het spiksplinternieuwe dorpshuis, waarvan de bouw in 2015 gepland staat. Dus nu op naar de 50 jaar en 50 leden, want dat is op dit moment de maximumcapaciteit van de club. Er zijn nu 41 leden actief, van 58 tot 95 jaar, waaronder  één  dame.

Er is op dit moment dus nog plaats voor maximaal 9 nieuwe seniorleden/50-plussers, die elke week 5 ochtenden en 5 middagen mogen biljarten voor een contributie van slechts € 8 per maand op een leuke locatie  tussen Amsterdam en Haarlem met volop gratis parkeerruimte, vriendelijke consumptieprijzen en desgewenst gratis privé les voor beginners. Wilt u- zowel dames al heren- ook biljarten, bel Rolf Bürmann op 020-4974062 of mail robu38@quicknet.nl  Site: www.tkab.nl

Co van Duijkeren