Fysiotherapeut Rob Hendriks geeft stokje door aan gedroomde opvolger

Rob Hendriks geeft het ‘stokje’ door aan Marjolein Hellmann

Osdorp – Na bijna veertig jaar ’billenknijpen’ gaat manueel- en fysiotherapeut Rob Hendriks op 1 januari 2019 stoppen in Fysiopraktijk de Koostraat. Zijn praktijkdeel wordt overgenomen door collega Marjolein Hellmann, fysiotherapeute en master manuele therapie.

De fysiopraktijk is sinds 1979 gevestigd in een drive-in woning in één van de drie straatjes aan de achterzijde van de winkelgalerij met onder andere Toko Bandung en de Calandbar. Deze ligt aan het ‘authentieke jaren zestig’ winkelpleintje langs de Pieter Calandlaan op de hoek met Meer en Vaart. In zijn 40-jarige loopbaan heeft Hendriks alle veranderingen in de buurt en het fysiovak meegemaakt: Van ‘gordijnenpraktijk’ naar modern ingerichte behandelkamers in een buurt die veranderde van oer-Hollands naar multicultureel met vele nationaliteiten.

Valse piano
Hendriks: “Ik ben in 1978 afgestudeerd aan de Academie Leffelaar. Bert Leffelaar was één van de grondleggers van de fysiotherapie in Nederland; ik heb nog les van hem gehad. Om acht uur ’s ochtends ritmische gymnastiek in de gymzaal aan de Nicolaas Maesstraat. Ging hij met een drankkegel van de vorige avond zitten pingelen op een valse piano. En wij huppelen met hoepels. Lachen was dat! De vader van mijn studiemaatje René Huijssoon was huisarts. René belde mij en zo begonnen we in de J. de Koostraat. Er waren een paar fysiopraktijken in Osdorp en een generatie oudere huisartsen zoals dokter Dols, Sno, Tjerkstra, Buiskool, Jadnanansingh en Blink.”

Veranderen
Over de buurt: “De buurt was nog oer-Hollands met relatief veel mensen uit de Jordaan die vanuit oude woningen neerstreken in het nieuwe Osdorp. Hier op het winkelpleintje zat jarenlang een filiaal van de Jordanese slager Louman. Er waren veel winkeltjes. Groentewinkel Blom, Drost van Twente textiel, de Calandbar en Koffiebar van Geerts, een supermarktje, kaaswinkel, ijzerwinkel, fotozaak, elektrowinkel, kiosken met een banketbakkerij, schoonheidssalon, bloemenwinkel en natuurlijk ‘de chinees’ Ko Sing. Dat zag je langzaam veranderen.  Een videozaak, computerwinkel, spijkerbroeken. En later steeds meer kantoren, praktijken en snelle-hap eethuisjes. De Hollanders gingen kopen in de grote supermarkten en in de allochtonenwinkels die scherp geprijsd waren. De Toko en van Laar scooters zitten er nog steeds.”

Normaal ouderdomsproces
De fysiotherapie van Rob Hendriks was in het begin vooral verzorgend: massage, warmtepakkingen, veel apparatuur en een enkele oefening. Vooral symptoombestrijding dus. Hendriks: “Ik ben toen vrij snel aan de opleiding manuele therapie begonnen. Nu zijn we vooral coachend bezig. Samen het probleem oplossen. Natuurlijk wordt er nog gemasseerd, gerekt of gemanipuleerd. Dat is vooral voorwaardenscheppend. We geven de patiënten inzicht in de klacht. Wat heb ik, hoe komt het, hoe lang gaat het duren, wat zijn de gevolgen, wat kan ik er zelf aan doen. ‘Slijtage’ van gewrichten is niet per se negatief. Het is een normaal ouderdomsproces en het biedt ook voordelen.”

Met Marjolein Hellmann heeft Rob zijn gedroomde opvolger. “Een echte vakvrouw en bovendien nuchter en empathisch. Met bijzondere belangstellig voor nek- en hoofdpijnklachten. Ze is oud topschaatster en goed thuis in training en sport. Ze geeft ook schaatstraining aan jonge talenten. Ik laat een ‘5 sterren’ praktijk achter, want we hebben net weer het kwaliteitskeurmerk ‘plus’ verdiend.” Maar Hendriks laat vooral een gezellige laagdrempelige buurtpraktijk met een luisterend oor en een warm kopje koffie of thee achter.

Foto-onderschrift: Rob Hendriks geeft het ‘stokje’ door aan Marjolein Hellmann