Foto-expositie leerlingen Sint Henricus

De foto’s zijn op de ramen van het Van Eesteren Paviljoen te zien tot en met zondag 3 juni.

Foto-expositie leerlingen Sint Henricus geeft verrassende kijk op Nieuw-West
Momenteel is op de ramen van het Van Eesteren Paviljoen een bijzondere foto-expositie te zien van leerlingen uit groep 5 tot en met 8 van basisschool Sint Henricus in Amsterdam Nieuw-West. De leerlingen hebben gedurende het fotografieproject ‘Mijn school & mijn buurt’ onder begeleiding van vakdocent fotografie Yvonne Witte foto’s gemaakt van hun eigen woonomgeving en geven daarmee een bijzondere kijk op hun Nieuw-West. De foto’s zijn bevestigd op de ramen van het paviljoen en kunnen zowel van binnen als van buiten worden bekeken. De expositie is te zien tot en met zondag 3 juni a.s.

Het fotografieproject begon op school met een introductieles door vakdocent en professioneel fotograaf Yvonne Witte. Daarin leerden de basisschoolleerlingen onder meer over de verschillende manieren van kijken en fotograferen, en over standpunt, kader, licht en het gebruik van je eigen fantasie. Na deze introductie heeft Witte de leerlingen in drie verschillende groepen meegenomen de buurt in. Een groep leerlingen maakte foto’s van de eigen woonomgeving. Een ander deel van de leerlingen maakte foto’s van het eigen schoolplein en de derde groep leerlingen maakte foto’s van de speelomgeving.

Yvonne Witte: ‘We zijn naar Plein 40-45 geweest, hebben een rondje om de school gelopen, hebben bouwprojecten in de buurt bezocht en de winkelstraat en het speelplein om de hoek van de school. Groep 5 heeft in de school en op het schoolplein foto’s gemaakt van de thema’s verborgen hoekjes, ronde dingen en driehoeken. Alle leerlingen hebben de informatie die ze tijdens de introductie les hebben gekregen meteen toegepast en hebben onder meer foto’s gemaakt vanuit kikker- en vogelperspectief. Heel knap en met verrassende resultaten.’

Door middel van dit fotografieproject hebben de leerlingen geleerd om op een andere – nieuwe – manier naar hun eigen leefwereld te kijken en dit in beeld te brengen. Als resultaat daarvan geven de foto’s een bijzondere kijk op hun Nieuw-West.

Dit fotografieproject is een samenwerking van Basisschool Sint Henricus in Amsterdam, Stichting Educatieve Projecten (SEP) en het Van Eesteren Museum.