Festivalbezoeker niet bewust van strafblad na accepteren boete

Festivalbezoekers die worden aangehouden op een festival met een kleine hoeveelheid drugs op zak, krijgen vaak door het Openbaar Ministerie (OM) een transactie aangeboden die leidt tot een strafblad voor de persoon in kwestie. Vaak zijn deze mensen niet op de hoogte van de verstrekkende gevolgen van het hebben van een strafblad. Daarom vindt D66 dat op het moment dat een dergelijke transactie wordt aangeboden, uitdrukkelijk moet worden gewezen op de gevolgen. Verder stelt de partij dat de rechtsbescherming van de aangehouden personen moet worden gewaarborgd.

“In alle gevallen dat mensen te maken krijgen met vervolging door het OM, hebben zij recht op rechtsbijstand en dienen zij zich bewust te zijn van hun rechten en de gevolgen van hun keuzes. De aanpak die bij Lowlands is toegepast, lijkt ertoe te leiden dat mensen die een door het OM aangeboden transactie accepteren, met veel zwaardere gevolgen te maken krijgen dan zij zich realiseren.” Dat stelt Pablo Meegdes, D66-raadslid in Haarlemmermeer. Tijdens Mysteryland vorige week vonden 37 aanhoudingen plaats[i]. De D66 fractie is benieuwd of dergelijke transacties in Haarlemmermeer hebben plaatsgevonden.

Politie “straat” bij festivals

Tijdens festivals werken OM, politie en particuliere beveiligingsdiensten nauw samen om drugsbezitters op te sporen en te bestraffen. Dit heeft geleid tot een methodiek waarbij mensen die beperkte hoeveelheden verdovende middelen in bezit hebben, van het Openbaar Ministerie een transactie krijgen aangeboden waaraan zij een strafblad overhouden. In veel gevallen realiseert men zich bij het accepteren van de aangeboden transactie niet dat zij hier een strafblad aan over houden en dat een strafblad grote gevolgen kan hebben voor hun verdere maatschappelijke leven.

Vragen over rechtsbescherming bij aanhouding drugsbezit

D66 is van mening dat de overheid de verplichting heeft een verdachte te wijzen op zijn rechten en op de gevolgen van het accepteren van een transactie. Daarnaast is D66 van mening dat de aanpak van drugsbezit niet zo georganiseerd moet worden dat hiermee de rechtsbescherming van verdachten in het geding komt. Daarom stelt de D66 fractie vragen aan het college van B&W over de inzet van deze methode bij Mysteryland en het waarborgen van de rechtsbescherming van aangehouden personen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.