Feestje 40-jaar GroenRijk Zwanenburg op Nationale Boomplantdag

“We schenken de Gaandewegschool een echte Van Beemboom”

Door Anja Maas

Zwanenburg Hoe viert een tuincentrum het 40-jarig bestaan? Door een bijzondere boom te planten, bijvoorbeeld. Dat leek de familie van Beem van GroenRijk Zwanenburg een leuk en toepasselijk idee en daarom melden ze zich woensdag 18 maart aanstaande – Nationale Boomplantdag – bij de Gaandewegschool. Om 9.00 uur ’s morgens gaat daar een echte Van Beem-boom de grond in!

“We doen dat met onze familie, maar zoals het er nu naar uit ziet, krijgen we hulp van wethouder Marjolein Steffens. En dat maakt er dan nog eens een extra speciale boom van”, zegt Arjan van Beem, die de pr van het familiebedrijf verzorgt. “Zo’n boom is een mooie herinnering en past ook goed bij ons. Wij zijn een echte groene familie, daarom maken we onze mijlpaal van het 40-jarig bestaan ook graag “groen”.
De familie van Beem haakt aan bij het boomplantdagprogramma van het Natuur en Milieucentrum Haarlemmermeer (NMCH), dat in de middag aandacht vraagt voor een bomenroute in het Haarlemmermeerse Bos. “Die bomenroute begint achter het Historisch Museum Haarlemmermeer, ter oriëntatie dichtbij Claus Event Center. Dit zogenaamde Haarlemmermeerse Bomenpad wordt die middag officieel heropend, met medewerking van drie generaties Van Beem: mijn vader Koos, mijn broer Gerko en zijn zoon Sem. Het startsein wordt gegeven tegen 14.00 uur in het Historisch Museum en tv-tuinman Rob Verlinden zal een openingsspeech houden. En ja, het is de bedoeling dat wethouder Marjolein Steffens ook dan aanwezig is.”

Geworteld in de polderklei

De familie Van Beem, grondleggers van GroenRijk Zwanenburg, met in het midden Rob Verlinden.

De familie Van Beem, grondleggers van GroenRijk Zwanenburg, met in het midden Rob Verlinden.

Arjan van Been zei het al: zeg je GroenRijk Zwanenburg, dan zeg je de familie van Beem. “Onze Opa, Gerrit van Beem, was erg maatschappelijk betrokken. Hij was zeven jaar wethouder van de gemeente Haarlemmermeer. Voor de CHU, een van de partijen die indertijd zijn opgegaan in het CDA. Mede dankzij hem verdubbelde indertijd hier in deze omgeving het aantal parken. En hij stond ook aan de basis van de ontwikkelingsplannen van het Haarlemmermeerse Bos. Vandaar dat wij deze locatie hebben uitgekozen en nu samen met het NMCH de bomenroute opnieuw onder de aandacht brengen. Daarna gaan we naar ons tuincentrum waar we vanaf 15.30 uur een receptie geven voor relaties en genodigden. Rob Verlinden is daar ook bij en we denken dat veel gasten graag nader met hem kennis willen maken.”
In het pand van GroenRijk Zwanenburg aan de IJweg 177 is tegenwoordig een modern geoutilleerd tuincentrum gevestigd, dat absoluut recht heeft op de aanduiding: “Geworteld in de polderklei”. Grootvader Gerrit kocht indertijd hoeve Ruimzicht, met 40 hectare grond, dat de basis werd van GroenRijk van Beem. Gerrits zonen Koos en Leen volgden Gerrit op en toen in 2002 Gerko van Beem het bedrijf overnam voegde hij aan het tuincentrum ook nog een hoveniers- en verandabedrijf toe. Hij zocht aansluiting bij de GroenRijk-formule en zo ontstond GroenRijk Zwanenburg. De maatschappelijke betrokkenheid van opa Gerrit is zeker overgegaan op zijn kleinzonen, want Gerko zocht met GroenRijk Zwanenburg samenwerking met De Brug Zwanenburg-Halfweg, een lokaal initiatief ter ondersteuning van verenigingen en bedrijven. “Voor een steuntje in de rug waar dat nodig is.” Ter gelegenheid van het jubileumfeest vindt Arjan het nog leuk om te vermelden dat GroenRijk Zwanenburg inmiddels ook een hondenschool rijker is (Martin Gaus Hondenschool Spaarnwoude). “Komend jaar worden er diverse dierenactiviteiten georganiseerd. Kortom, we zijn absoluut allround. Met ons tuincentrum, dierencentrum, hoveniers- én veranda- bedrijf groeien we door naar de grootste vierseizoenen-showroom van Nederland.”

Verdere info: www.groenrijkzwanenburg.nl en facebook pagina GroenRijk Zwanenburg.