Feestelijke uitreiking in Hoofddorp Docent Dennis Klaver van het Haarlemmermeer Lyceum ontvangt de 3e CICERO | JAARPRIJS

HAARLEMMERMEER – Dennis Klaver, docent Nederlands op het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp, heeft op vrijdag 27 januari onder grote belangstelling de 3e CICERO | Jaarprijs uitgereikt gekregen.

De Award is een initiatief van Dé Nederlandse Debatclub uit Amsterdam. Dit jaar werd de Award voor de derde keer uitgereikt.

De Award gaat elk jaar naar die persoon, instantie of organisatie die de debatsport positief promoot en die de koppeling maakt met het echte leven. Dennis Klaver leidt met veel passie op het Haarlemmermeer Lyceum de retoricaklassen waarbij hij zijn leerlingen niet alleen de kunst van het debatteren bijbrengt maar hen ook stimuleert aan het maatschappelijk debat deel te nemen.

Dennis Klaver was zéér emotioneel tijdens de uitreiking omdat niet alleen zijn vele leerlingen in de aula hadden plaatsgenomen, maar ook veel oud-collega’s, oud-leerlingen en familieleden naar Hoofddorp waren gekomen om bij de ceremonie aanwezig te zijn.

Beter mens
In zijn dankwoord stipte hij de essentie van de debatsport aan. “Debatteren maakt een beter mens van je. Je beluistert andere visies op de samenleving waardoor je kunt verbinden.”

Dennis Klaver had niet alleen de meeste stemmen bij de jury behaald, maar had ook met grote afstand de landelijke onlinestemming geworden. De twee andere genomineerden waren de organisatie van het Brabants Debattoernooi in Breda en de stichting WUDC in Den Haag.

Juryverklaring 

Dennis Klaver (l) ontvangt uit handen van Dennis Bemelmans, Founder van Dé Nederlandse Debatclub, de Award

Het bestuur van Dé Nederlandse Debatclub in Amsterdam verklaart hierbij  dat de 3e CICERO | JAARPRIJS 2016 wordt toegekend aan… Dennis Klaver

Dennis Klaver won niet alleen de stemmen van de jury van de Cicero | Jaarprijs, maar vergaarde ook met afstand de meeste steun van alle genomineerden in de landelijke stemronde.

Dennis Klaver is niet zo maar een docent Nederlands op het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp. Want, met grote passie en een intrinsieke betrokkenheid, en zeker ook met oprechte trots, leidt hij de retoricaklassen op het Haarlemmermeer Lyceum, waarbij hij ‘zijn’ leerlingen, zijn jongeren, traint in de edele debatsport. Niet alleen zodat ze goed voor de dag komen op de vele debattoernooien in het land, maar ook om hen vaardigheden bij te brengen die ‘in het echte leven’ direct toepasbaar zijn en ook altijd hun nut bewijzen.

Als er bij Dennis een verzoek komt om zijn leerlingen mee te laten debatteren in een écht publiek debat, dan regelt hij dat meteen. En, zij zeggen daar graag ‘Ja’ op.

Dennis  bewijst hiermee een verbindende factor te willen zijn tussen verschillende generaties en verschillende inzichten. Hij laat leerlingen ‘ruiken’ aan de grote-mensen-wereld en stimuleert deze jongeren op een positieve wijze hun eigen standpunt ten aanzien van maatschappelijke kwesties en uitdagingen in te nemen, te verwoorden en tegelijkertijd ook kritisch te luisteren naar andere visies, waarvan ze ook weer kunnen leren.

Dit gaat de jongeren zeer goed af, met name ook door de positieve motivatie en praktische handvatten die Dennis hen elke dag weer biedt, zowel binnen als buiten de reguliere lessen. Onbewust geeft hij deze jongeren daarmee een stuk zelfvertrouwen voor de toekomst. Zelfvertrouwen, dat ze nodig hebben om zichzelf staande te kunnen houden in een snel veranderende wereld. Zelfvertrouwen, dat ze nodig hebben om hun bijdrage te leveren aan de creatie van een prettige samenleving. Bovendien is Dennis in het bezit van een bijzonder prettig aanstekelijk enthousiasme. Het blijkt uiteindelijk de basis voor een goed gesprek in de maatschappij.

Onze hartelijke felicitaties gaan uit naar Dennis Klaver van het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp.