Energiezuinig schoolgebouw

Het Comenius Lyceum zit nu aan de Derkinderstraat. Dat gaat veranderen. In de zomervakantie verhuist deze middelbare school naar de Jacob Geelstraat, vlakbij station Lelylaan. Hier beginnen de brugklassers in september hun opleiding voor havo of vwo in een nieuw gebouw met uitstekende voorzieningen.

Bouwvakkers zijn druk aan het werk aan de Jacob Geelstraat. Ze toveren het oude schoolgebouw om tot een moderne middelbare school, met bijvoorbeeld de nieuwste snufjes op het gebied van ICT. Het nieuwe onderkomen van het Comenius Lyceum is straks ongetwijfeld een stimulerende leeromgeving voor de ruim 700 leerlingen die op deze school zitten. Deze leerlingen hebben straks bijvoorbeeld een goed geoutilleerde mediatheek tot hun beschikking. Ze krijgen les in ruime lokalen, verplaatsen zich door brede gangen en hebben tijdens de pauzes alle ruimte in de royale aula.

Dak op bomen

De aula komt in het hart van het gebouw, op de plek waar vroeger een schoolplein was. Over dit schoolplein bouwt de aannemer nu een dak, dat rust op bomen van metaal. Deze bomen dragen niet alleen het dak van de aula, maar staan ook symbool voor duurzaamheid. De nieuwe school van het Comenius is een duurzaam gebouw. Niet alleen omdat het bestaande gebouw niet gesloopt is, maar ook omdat het schoolgebouw straks bijna energieneutraal is.

 

Ecolab

Het Comenius Lyceum is het aan zijn stand verplicht om te verhuizen naar een duurzaam gebouw. Deze havo en vwo onderscheidt zich immers met het econasium: een eigen programma dat zich richt op duurzaam leven en duurzaam leren. In de eerste, tweede en derde klas volgen alle leerlingen het econasium-programma. Ze leren dan bijvoorbeeld wat er komt kijken bij het zuiveren van drinkwater en hoe je duurzame kleding maakt. In de bovenbouw kunnen zowel havo als vwo-leerlingen het extra econasiumvak O3 kiezen. Dit is een vak zonder lessen, boeken en leraren, waarbij leerlingen in een team aan duurzaamheidsprojecten werken. Ze doen dit in het ecolab, een speciale afdeling in het nieuwe schoolgebouw met alle voorzieningen om aan deze opdrachten te kunnen werken. Op het dak van de nieuwe school komt nog een ecokas.