En we noemen ‘m: de Frans van Goolbrug!

Bruggen Nieuw-West krijgen een naam

Amsterdam telt maar liefst 1680 bruggen en de meeste daarvan zijn naamloos. Vorig jaar riep het college bewoners dan ook op om namen in te dienen. Want: een brug met een naam, dat is leuk en handig. Ook in Nieuw-West gaven mensen hieraan gehoor. In een serie komen de naamgevers aan het woord. Dit keer: Alfred Luttjeboer uit Slotervaart.

“Deze brug, vanaf de Plesmanlaan naar de Jacques Veltmanstraat, is echt een entree naar de buurt. Die mag wel een naam hebben, vond ik toen ik de oproep van de gemeente zag. Ik kwam erachter dat veel bruggen hier nog naamloos zijn. Zo ook de brug over de Johan Huizingalaan, naar de Plesmanlaan. Die wilde ik ook een naam geven, maar daarvoor was nog een inzending. Een hele mooie, de brug zal voortaan de Bloeddonorbrug heten, vanwege de bloedbank daar. De brug hier, in mijn buurtje, moest de Bluebandbrug heten, was mijn eerste idee. In de volksmond, en ook in officiëlere stukken, heet de wijk tussen de Johan Huizingalaan en de Jacques Veltmanstraat Bluebanddorp, vanwege de blauwe band aan de bovenkant van de huizen. Bluebandbrug leek me dus een logische en passende naam, maar werd afgewezen door de commissie. Ik denk dat het te commercieel klinkt. Mijn tweede keus is ook een mooie: de Frans van Goolbrug. De architect van onze wijk heeft het wel verdiend – de buren juichten de naamgeving toe – want we wonen er heerlijk. Er heerst een dorpsgevoel, de wijk is groen en ruim opgezet. Degene die dat heeft ontworpen, mag een eerbetoon. Ik heb moeten googlen waarvan deze architect, die twee jaar geleden op 93-jarige leeftijd overleed, nog meer bekend is. Van de Lijnbaan in Rotterdam, van de twee vrijstaande kantoortorentjes tegenover het Rijksmuseum, van het hoofdkantoor van de PTT in Groningen, waar ik vandaan kom, en dus van de zogenoemde zaagtandwoningen in Bluebanddorp. Een gemeentelijk monument is het, maar voor mij en mijn buren een heerlijk dorpje dat verbonden is met de stad via deze brug met blauwe rand. Met naam voortaan!” (Tekst en foto: Shirley Brandeis, in opdracht van stadsdeel Nieuw-West)