Eigen Haard renoveert 141 woningen in de Aireystrook

Na langdurig overleg met bewoners en Gemeente heeft Eigen haard besloten 141 Aireywoningen in Slotermeer te renoveren. De oorspronkelijke sloopplannen voor deze woningen zijn van de baan.

Eigen Haard heeft in Slotermeer 221 Aireywoningen en 5 bedrijfsruimtes. Daarvan zijn 141 woningen dringend aan verbetering toe, zodat Eigen Haard moet ingrijpen. De woningen zijn tochtig, gehorig en bewoners hebben te maken met veel ongemakken die alleen met een fikse ingreep zijn te herstellen.  Op basis van haalbaarheidsstudies  en het gewenste woningprogramma besloot Eigen Haard in eerste instantie tot sloop.

Geen sloop maar renovatie

De sloopplannen uit 2011 leken op een groot draagvlak te kunnen rekenen. Maar onder de bewoners en de politiek groeide de weerstand tegen minder betaalbare woningen en de sloop en gaven zij steeds vaker de voorkeur aan renovatie. Eigen haard besloot de mogelijkheden van renovatie te onderzoeken. Renovatie heeft het voordeel dat het goedkoper is en er meer betaalbare woningen beschikbaar blijven. In de nieuwbouwplannen was meer ruimte voor grote woningen.  Die worden in de renovatieplannen niet gerealiseerd.  Door renovatie blijft de grootte van  de woningen gelijk.  Ze worden comfortabeler en energiezuiniger.

Vervolg renovatieproces
De bewoners zijn inmiddels geïnformeerd. Voor bewoners organiseert Eigen haard inloopspreekuren om uit te leggen wat dit besluit voor hen betekent. Daarna volgt een bewonersavond om het verdere verloop met de bewoners te bespreken.

De Aireystrook, revolutiebouw uit de jaren vijftig

De Aireywoningen liggen aan de Burgemeester de Vlugtlaan in Slotermeer en zijn begin jaren vijftig gebouwd volgens de Airey methode. De naamgever – sir Edwin Airey – was een van de eersten die prefab bouwen introduceerde. De revolutionaire bouw was een tijdelijke en goedkope oplossing voor de hoge woningnood in de jaren vijftig.