Eerste middelbare school met Daltononderwijs buiten de ring Calandlyceum begint aan hoofdstuk Dalton

Een nieuw jaar, een nieuw hoofdstuk. Het Calandlyceum begint in het schooljaar 2017-2018 met Daltononderwijs in de brugklassen. Directeur Jan-Mattijs Heinemeijer kan bijna niet wachten: ‘Het wordt een groot en mooi avontuur.’

Het Calandlyceum wordt – na het Spinoza Lyceum en Spinoza20first – pas de derde middelbare school met Daltononderwijs in Amsterdam, de eerste buiten de ring. Een mooi vooruitzicht, vindt directeur Heinemeijer: ‘Daltononderwijs bestaat al lang, maar het past meer dan ooit bij de moderne tijd. Het leidt leerlingen op zelfstandige burgers, die ontdekken waar ze goed in zijn en trots kunnen zijn op hun eigen werk. Dat past perfect bij het Calandlyceum.’

Daltononderwijs is ooit bedacht door Helen Parkhurst, een schooljuf die op het Amerikaanse platteland les moest geven aan een klas met kinderen van vier tot achttien jaar. Ze loste dat op door ze in groepjes te laten werken op hun eigen niveau, en wel zo dat ze daar zelfstandig mee om konden gaan.

Zelfstandig

sitecalandlyceum-wordt-dalton-18-01-17Anno 2017 werkt het Daltononderwijs in grote lijnen nog steeds op dezelfde manier. Het Technasium van het Calandlyceum, gericht op vwo-leerlingen, werkt eigenlijk ook al jaren op die manier. Leerlingen krijgen een project voorgeschoteld en gaan daarmee zelfstandig aan de slag. De leraar loopt er vervolgens als een coach tussendoor.

Directeur Heinemeijer: ‘Zulke vormen van onderwijs willen we nu ook buiten het Technasium gaan bieden, dus ook voor vmbo-t (mavo) en havo-leerlingen – komend schooljaar als eerste in de brugklassen. Veel van wat we doen op het Calandlyceum lijkt gelukkig al op Daltononderwijs.’

Het duurt overigens in totaal vier jaar voor een school zich officieel Daltonschool mag noemen. Tot die tijd is het Calandlyceum officieel ‘Dalton in oprichting’.

Open dagen Calandlyceum

Meer weten over Daltononderwijs op het Calandlyceum? Leerlingen groep 8 en hun ouders/verzorgers zijn van harte welkom tijdens de komende open dagen:

  • donderdag 26 januari, 19.00-21.30 uur
  • woensdag 1 februari, 19.00-21.30 uur
  • dinsdag 7 februari, 19.00-21.30 uur

Het Calandlyceum is er voor vmbo-t, havo- en vwo-onderwijs. De school aan de Pieter Calandlaan biedt ook kunstklassen, sportklassen, technasium (vwo-plus) en gymnasium aan. Het ‘Caland’ is tevens de enige Topsport Talentschool van Amsterdam. Sinds vorig jaar mag de school zich de Sportiefste School van Amsterdam noemen; bij de verkiezing van de Sportiefste School van Nederland eindigde de school als tweede.

Kijk voor meer informatie op www.calandlyceum.nl