Een toost op 2019!!

Inloophuis Esperanza:

Anja Maas

Badhoevedorp. Proost Esperanza, op een mooi jaar! Het was een mooie en enthousiaste toost, uitgebracht door iedereen die donderdag 31 januari naar de Badhoevelaan 82 was gekomen om even te worden bijgepraat.

Proost Esperanza! Het inloophuis aan de Badhoevelaan is klaar voor 2019

“Nee, het is geen nieuwjaarsreceptie”, zei Esperanza-initiatiefneemster Riet Verbeek, die samen met bestuursleden van de overkoepelende Stichting Esperanza de gasten verwelkomde. “We willen iedereen die ons gesteund heeft  bedanken voor alle hulp. En natuurlijk willen we laten weten wat voor plannen we dit jaar op de kalender hebben staan. Even samenkomen in januari is dan een ideaal moment.”

Esperanza, het inloophuis voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten in het noorden van Haarlemmermeer, draait op vrijwilligers en kan alleen blijven bestaan dankzij steun, zowel financieel als materieel, van buitenaf. Afgelopen donderdag werd het nog eens benadrukt: “We moeten het allemaal zelf doen. Er is voor ons geen sprake van een flinke jaarlijkse gemeentelijke subsidie ter ondersteuning van onze exploitatie. We hebben in 2018 een stimulerings-subsidie ontvangen, maar dat is maar een klein steuntje. Iets waar we overigens erg blij mee zijn. Maar het betekent wel, dat we het toch vooral moeten hebben van bedrijven en van steunacties van ondernemersclubs, zoals Rotary’s en Lions, van individuele giften en van onze vrienden: mensen die het belang van Esperanza begrijpen en ons via een vaste maandelijkse bijdrage willen steunen. Vriend van  Esperanza (zie onze website) ben je al vanaf 2.50 euro in de maand. Gelukkig hebben we in de afgelopen tijd gemerkt dat er veel mensen zijn die ons een goed hart toedragen, anders had dit mooie huis niet meer bestaan. Maar natuurlijk geldt: er kan nog meer bij, ook als het gaat om vrijwilligers. Dus  wil je iets doen voor mensen die door kanker in een heel moeilijke levensfase terecht zijn gekomen? Van harte welkom.”

Infomarkt 16 maart

De bijeenkomst van 31 januari mag de boeken in als: gezellig en lekker. Dat laatste, mede dankzij de inzet van enkele sponsors. Behalve voor het uitwisselen van de beste wensen – dat hoort nu eenmaal bij ontmoetingen in januari – was er aandacht voor enkele al  aangekondigde Esperanza-activiteiten in 2019. Dat is allereerst de infomarkt, die weer wordt georganiseerd in het Dorpshuis. “Op 16 maart. En we kunnen dit weer doen dankzij de medewerking van de Stichting Maatvast. Alles wat met de ziekte kanker te maken heeft, komt aan de orde.  Alle info is beschikbaar op één plek, dat is erg praktisch. Want als kanker in je leven komt, krijgt je te maken met ingrijpende zaken. Er moet van alles worden aangepakt, je moet van alles weten…. dan kun je wel de nodige hulp en ondersteuning gebruiken. Waar kan ik heen voor pruiken, waar vind ik prothesen? Maar ook: zijn er tips voor verzorging, voor diëten? In het Dorpshuis staan er op 16 maart tussen 10.00 en 16.00 uur heel veel deskundige mensen voor je klaar.”

Een ander evenement waar Esperanza dit jaar bij betrokken is, is de Marathon van Amsterdam. “Die is er in oktober en er kan weer gelopen worden om Esperanza te steunen. Je kunt kiezen tussen of 8 of 21 km. Pakket-Inschrijving 100 euro, dat is in ieder geval inclusief een startbewijs en –dankzij het Ramada Hotel- een Esperanza T-shirt.  Binnenkort volgt hierover meer informatie.”