Een Pakhuis in Nieuw-West

Pakhuis in Nieuw-West

En toen popte het ‘up’ aan de Burgemeester Rendorpstraat in Slotermeer: New Metropolis, de pop-up dependance van Pakhuis de Zwijger. Met dus een eigen naam, een eigen plek (nabij de Sloterplas) en een eigen programma waarbij informeren, inspireren, maken en verbinden centraal staan.

Tekst en foto’s: Shirley Brandeis
Nadenken over van alles in de stad, daar draait het om bij het moederpand aan de Piet Heinkade. Ook in Slotermeer gaat het om het samen kijken naar de toekomst van Amsterdam. Om samen daarover te praten, na te denken en stappen vooruit te zetten. “Hier komt de heel wereld samen,” sprak Pakhuis de Zwijger-directeur Egbert Fransen donderdag 19 april tijdens de officiële opening. Hij kent Nieuw-West, en vooral de Sloterplas, nog uit zijn studententijd en is wederom onder de indruk van het gebied rond dit blauwe hart. Een gebied waar het Pakhuis onder de naam ‘New Metropolis’ de samenwerking aangaat met al aanwezige partijen, waaronder het Amsterdam Street Art Museum, Young Amsterdam, het Van Eesteren Paviljoen, het Amsterdam Museum (dat haar oog ook op Nieuw-West heeft laten vallen), het Amsterdamse fietslab BYCS (dat onderzoekt hoe meer bewoners in Nieuw-West op de fiets te krijgen) en nog veel meer. “Hier gaat een enorme ontwikkeling plaatsvinden!” voorspelde Fransen, die in zijn toespraak vaak het woord ‘samen’ gebruikte. “Maar vergeet alsjeblieft niemand,” had Achmed Baȃdoud als opdracht tijdens de opening. “Nieuw-West heeft 167 culturen, ik zie ze niet allemaal hier vertegenwoordigd,” aldus de stadsdeelvoorzitter die ook vertelde erg trots te zijn. “Ooit keek de pers vreemd op toen ik zei hier een dependance van het Rijkmuseum te willen. Die komt er nog wel. We hebben de afgelopen periode gepionierd en verbonden. En kijk nu: het Van Eesterenpaviljoen staat hier aan de overkant, het Amsterdam Museum wil hier naartoe komen. Dit gaat het nieuwe centrum van Amsterdam worden! Hier hebben we licht, lucht en ruimte!” Trots ook op het gezamenlijke resultaat is portefeuillehouder Ronald Mauer. “Amsterdam komt deze kant op!” Niet dat het hier niet al leuk was. Mauer somt het op – de Fruittuin van West, Brouwerij De 7 Deugden, Pink Nieuw

Fransen, Baȃdoud en Mauer speechten in het gloednieuwe New Metropolis

-West – en kan niet volledig zijn, want de lijst ‘goede initiatieven in Nieuw-West’ is lang en wordt steeds langer. “En nu ook New Metropolis waarvandaan grootse dingen gaan plaatsvinden.” Met een blik op het Van Eesterenpaviljoen: “Tegenover het centrum van het nabije verleden, hier het centrum van de nabije toekomst.” Een plek waar onder andere het debat kan worden gevoerd over wat er hier speelt. Bijvoorbeeld over de Sloterplas als tweede centrum van de stad, over de tweedeling van kansarm en kansrijk, over hoe hier kinderen op te laten groeien tot wereldburgers. Mauer: “Op deze vragen gaan we hier proberen het antwoord te vinden.” Want: “Zwijgen is zilver, maar debatteren en verbinden en samenwerken is goud.”

New Metropolis ligt aan de Burgemeester Rendorpstraat 1-3 en is op werkdagen geopend vanaf 10.00 uur.