Eén op de drie huurders heeft huurconflict gehad

Amsterdam, 28 september 2017 – 32,9 procent van de Nederlanders met een huurwoning heeft wel eens een conflict gehad met de huisbaas. Achterstallig onderhoud van de woning staat op de eerste plek als oorzaak van conflicten. Dit blijkt uit onderzoek van het Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum (R.I.C.), waarbij 1.003 Nederlanders werden ondervraagd.

Conflicten met de huisbaas

Achterstallig onderhoud is de meest voorkomende oorzaak voor een conflict. In 38 procent van de conflictsituaties is achterstallig onderhoud hoofdreden van het geschil. Ook huurverhoging (22 procent) en onaangekondigde betreding van de woning (15 procent) zorgen vaak voor een geschil tussen huurder en verhuurder. Andere aanleidingen die voorkomen hebben te maken met opzegtermijnen, naverrekeningen, woongenot en in rekening gebrachte kosten voor verbouwingen.

Onaangekondigde betreding vaak bij vrouwen

Onaangekondigde betreding van de woning gebeurt opvallend vaker bij vrouwen dan bij mannen. Mannen geven in 5 procent van de conflictsituaties aan dat het conflict is ontstaan doordat de verhuurder onaangekondigd binnenkwam. Onder vrouwen is dit percentage ruim 10 procent. De verhouding tussen mannen en vrouwen is min of meer gelijk bij overige oorzaken van een conflict.

Meer informatie over dit onderzoek, inclusief een overzicht van provincies waar huurconflicten het vaakst voorkomen, is te vinden op de onderzoekspagina van het R.I.C.