“Een bijzondere hangplek voor senioren, die niemand wil missen”

50 jaar Activiteitencentrum ‘t Rietland

Anja Maas 

Badhoevedorp. 50 jaar worden, het is een bijzondere verjaardag, zeker als het gaat om een sociaal-maatschappelijke instelling als ’t Rietland. Dit activiteitencentrum, ook wel bekend als  ‘onze hangplek voor senioren’,  laat dit gouden jubileum dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan. “We hebben al een aantal feestelijke evenementen achter de rug, nu wordt het tijd voor ons echte grote feest”, zegt sociaal-beheerder Gerda Popken.

Dit gebouw weerspiegelt de historie van ’t Rietland

“Op 26 oktober, tussen 14.00 en 17.00 uur, zijn niet alleen onze genodigden, maar ook alle andere mensen die belangstelling voor ’t Rietland hebben van harte welkom. Wel even aanmelden, want Vol = Vol.”

’t Rietland viert zijn vijftigste met een receptie. Speciale gasten zijn in ieder geval wethouder Marjolein Steffens-van de Water en Maarten Askamp, directeur van de Stichting Maatvast, die sinds 2013 alle activiteitencentra in de polder onder haar hoede heeft. Het thema is deze middag Holland  en om in de stemming te komen is er bij de entree alvast een Hollandse hoek ingericht. En ongetwijfeld zullen er die middag ook Hollandse specialiteiten te proeven zijn. Verder komt er een  tafelgoochelaar. “Het wordt – mede dankzij onze sponsors – een prachtig evenement. En dan willen we zeker  benadrukken dat ’t Rietland niet kan bestaan zonder onze vrijwilligers. Hun namen hangen in deze jubileumtijd op een slinger voor het raam, met daartussenin een aantal blanco poppetjes. Want we komen altijd helpende handen tekort. Dus mochten er mensen zijn, die ’t Rietland willen helpen: van harte welkom. We vullen de blanco poppetjes graag in.”

Heerlijke hangplek

’t Rietland zou ’t Rietland niet zijn zonder de tomeloze inzet van vrijwilliger Henk Mulder, die met de onmisbare steun van echtgenote Dina, het centrum richting de 21ste eeuw heeft gecoacht. De bijnaam: “Hangplek voor Senioren” heeft hij bedacht en dat de grote zaal van ’t Rietland officieel Henks tweede huiskamer heet, geeft nog aan wat hij voor ’t Rietland heeft betekend. Helaas zal het 50-jarig jubileum zonder Henk gevierd moeten worden, hij is vorig jaar overleden. Iedereen zal echter beamen dat de naam Henk Mulder en ’t Rietland altijd met elkaar verbonden zullen blijven.

Sociaal-beheerder Gerda Popken, al ruim 22 jaar een enthousiaste motor voor het activiteitencentrum, blikt samen met deze krant even terug. “De start? Dat was in een oud, houten pand. Eigenlijk een filiaal van het  gasbedrijf. Dat gebouwtje stond leeg, ze hebben het opgepakt en hier, een stukje verderop neergezet. Van daaruit heeft het huidige Rietland zich kunnen ontwikkelen. Dankzij een inzamelingsactie – tegenwoordig heet dat crowd funding – is dit veel betere pand er gekomen. Als de muren konden praten, zouden ze best wat te vertellen hebben. En niet alleen over alle leuke activiteiten die zich hier afgespeeld hebben, want dat zijn er teveel om op te noemen. Maar wie weet dat we hier crisis- en hulpcentrum waren, toen zich in de jaren negentig op de oude A9 door dichte mist een groot ongeluk voordeed? En dat we gasten uit Japan ontvingen, die hier wilden zien hoe de ouderenzorg in deze regio was geregeld?”

: Feest met als motto: Holland. De entree van ’t Rietland geeft dat al duidelijk aan!

Als ze de taken van ’t Rietland moet omschrijven volgt ze de gemeente Haarlemmermeer, die ooit de combinatie Ontmoeten en Verbinden uitkoos. “Dat is precies waarvoor wij hier staan: we bieden een plek waar iedereen welkom is om anderen te ontmoeten en samen – op welke manier dan ook – aantrekkelijke en nuttige activiteiten te ontwikkelen. Een prachtig motto om op weg te gaan naar ons volgende jubileum.”  En dan wil ze zeker niet vergeten de vele vrienden te noemen, die via Vrienden van ’t Rietland jaarlijks doneren om met een financieel ruggensteuntje de activiteiten extra glans te geven. “Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Want zonder hun hulp zouden we het lang niet allemaal zo goed kunnen regelen.”