Duurzaam Nieuw Sloten

Samen met bewoners Nieuw Sloten nog duurzamer maken. Dát is het doel van stadsdeel Nieuw-West voor De Aker, Sloten en Nieuw Sloten. In juni streek de gemeentelijke buurtbus met deskundigen op het gebied van duurzaam wonen, composteren, groene daken en meer neer in Nieuw Sloten. Bewoners kwamen tijdens drie themadagen nieuwsgierig kijken en luisteren naar verhalen over sedumdaken en regentonnen, over zonnepanelen en wormenhotels . “Mijn familie in Groningen heb ik gezegd dat ze van ons geen last meer hebben!”

Tekst en foto’s: Shirley Brandeis (in opdracht van de gemeente Amsterdam)

Hoe ga je om met groente-, fruit- en tuinafval? Hoe kun je het teveel aan regenwater helpen opvangen? Hoe kan ik woningisolatie of zonnepanelen aanbrengen? Deze en meer vragen werden behandeld tijdens de duurzaamheidsmaand in juni. Nodig, want het mag allemaal wel wat milieuvriendelijker op deze aarde. Te beginnen dus in Nieuw Sloten, waar verschillende bewoners zich al van hun duurzame kant laten zien. Zoals Dirk Dijkstra die zich als duurzaamheidsambassadeur inspant voor een duurzame leefomgeving en zelf sinds de jaren negentig zonnepanelen heeft. Of zoals Bert Kooi die voorlichting geeft tijdens de duurzaamheidsmaand en zijn huis verbouwde tot een energieneutraal exemplaar.

Gezamenlijke missie
“We merken inmiddels allemaal dat het klimaat verandert,” vertelt Mirko van Ingen van Amsterdam Rainproof bij de Buurtbus voor tuincentrum Ottenhof. In samenwerking met Sedumworld geeft hij tijdens de tweede actiezaterdag van de duurzaamheidscampagne uitleg over duurzame ingrepen. “We krijgen steeds meer te maken met hoosbuien; veel regen in korte periodes. Al dat water kan in de stad op dit moment niet goed weg. Er is onder andere meer groen nodig om het regenwater af te voeren. Het is onze gezamenlijke missie om de stad bestendig te maken tegen zware regenbuien.” En dat kan al heel simpel; door in een regenton neerslag op te vangen (om later je planten mee te wateren), door tegels in de tuin te vervangen door groen, door een geveltuintje aan te leggen of – iets ingrijpender – door voor een groen dak te kiezen. “En je vangt er niet alleen water mee op, je zorgt ook voor extra beschutting voor insecten en vogels!” maakt Van Ingen de geïnteresseerden enthousiast. Buurtbewoners luisteren aandachtig naar de uiteenlopende oplossingen. Velen willen wel iets met duurzaamheid doen, maar weten niet precies hoe. Het stadsdeel en samenwerkende duurzame partijen helpen bewoners graag op weg zodat zij direct zelf aan de slag kunnen gaan.

Helemaal van het gas af
Bert Kooi weet wel hoe. Hij verbouwde zijn huis het afgelopen jaar tot het meest duurzame exemplaar in De Aker. Tijdens de derde themadag van de duurzaamheidsmaand, over energie, geeft hij voorlichting aan bewoners in Nieuw Sloten. “Het onderwerp duurzaamheid had altijd al mijn aandacht,” aldus Kooi, die in 2011 acht zonnepanelen op zijn woning liet plaatsen. Dat smaakte naar meer. “De energierekening daalde en het voelde goed iets voor het milieu te doen.” Met een zonneboiler als volgende stap, werd hem geadviseerd meteen alles aan te pakken. Dus ook een warmtepomp, vloerverwarming, nog meer zonnepanelen (22 nu in totaal), inductie koken (“ben je zo aan gewend”), convectoren in plaats van radiatoren en dus helemaal van het gas af. “Dat was een flink kostenplaatje en een flinke tijdsinvestering: vijfendertigduizend euro en zeven maanden verbouwen. We waren net voor het najaar, voor het dus kouder werd, klaar. Dat is dan ook mijn eerste advies: doe zo’n verbouwing in de warmere maanden.” Een adviseur begeleidde hem naar de juiste vakmensen, al merkte hij geregeld dat het onderwerp voor velen nieuw is. Dat nog niet alle kennis voor handen is.

Ja, ik wil duurzaam wonen
Naast zijn werk heeft Bert Kooi nu een bemiddelingsbureau opgezet. “Ik heb zoveel gezien, ontdekt en ondervonden. Ik wil die ervaring delen en mensen naar de juiste vakmensen begeleiden.” Of hij na alle aanpassingen al uit de kosten is? Kooi: “Die vraag stellen mensen me altijd. Het antwoord is nee. Dat duurt nog wel een tijdje. We besparen jaarlijks duizend euro op de rekening en hebben 12.000 euro subsidie gekregen. Maar wat ik grappig vind: als je voor hetzelfde geld een auto aanschaft, wordt die vraag je niet gesteld.” En nog één in de categorie veel gestelde vragen: hoe doe je dat zonder thermostaat. Kooi: “Wij hebben een kastje buiten, aan de noordzijde, dat weet wat het moet doen om alles op een lekkere temperatuur te houden. Het is heel zuinig en op vakantie hoef je het niet uit te zetten, zoals een thermostaat.” Over hoe het voelt in huis, zonder aardgas. “De temperatuur in huis is erg behaaglijk en we zijn van het gas af. Mijn familie in Groningen heb ik gezegd dat ze van ons geen last meer hebben!”

Tegelchallenge
Ook Dijkstra is een pionier in eigen wijk. “Het is voor mij zo vanzelfsprekend om zonnepanelen op m’n dak te hebben. Maar toen ik ze aanschafte, was ik nog een van de weinigen. Terwijl je zonnepanelen kunt vergelijken met een spaarrekening. Met de huidige rentestand lijkt het me een aantrekkelijke investering.” Zelf is hij naar de buurtbus gekomen om zich te laten informeren over het groener maken van zijn terras. “Dat is nu nog helemaal betegeld, terwijl het regenwater ergens weg moet kunnen.” Het idee voor een tegelchallenge met buren – wie vervangt de meeste tegels voor groen? – bespreekt hij bij de bus met Joris Zevenbergen van het stadsdeel. “Het is goed om met Dirk en de andere duurzaamheidsambassadeurs, allemaal bewoners van deze buurt, samen te werken om zo de buurt duurzamer te maken,” aldus Zevenbergen. “Zij hebben de kennis en ervaring als bewoner, de gemeente heeft weer kennis over bijvoorbeeld subsidies en kan bewoners in contact brengen met deskundigen, zoals de stadsecoloog.” Gebiedsmanager Badia Bentayeb: “Op deze manier kunnen we gezamenlijk werken aan een duurzame wijk. Een wijk die in de toekomst zelfs helemaal in balans is met de omgeving en dus totaal herstellend is aan het milieu. Een wijk waar afval niet bestaat, bijvoorbeeld omdat alles wordt hergebruikt!”

Noodzaak en lol
Met websites als www.ikwilduurzaamwonen.nl van Bert Kooi, met initiatieven als de duurzaamheidsmaand van stadsdeel Nieuw-West en met de groeiende interesse van bewoners in bijvoorbeeld manieren om water op te vangen of groen toe te voegen, is het duidelijk: duurzaamheid staat enorm op de kaart. Kooi: “Ik zie dat er in de media steeds meer aandacht voor is. Sinds ik mijn huis energieneutraal heb gemaakt, word ik ook geregeld gevraagd voor interviews.” Dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk denkt dat pioniers als Kooi snel navolging zullen krijgen in de buurt. “We merken dat het onderwerp duurzaamheid hier erg leeft. Veel mensen kwamen naar de themadagen. Het doel is ook dat mensen elkaar onderling gaan informeren, kennis en ervaringen gaan uitwisselen en elkaar aanmoedigen. Dat mensen de noodzaak, maar ook de lol ervan inzien. Zo’n sedumdak ziet er namelijk fantastisch uit, een houten regenton staat mooi in je tuin en een wormenhotel is toch fascinerend.  Als het zo doorgaat, is deze buurt straks het voorbeeld voor de rest van de stad.”

Wilt u ook duurzaamheidsambassadeur worden, een actie met de buurt opzetten of heeft u andere ideeën om de buurt te verduurzamen? Neem dan contact op met de gebiedsmakelaar Marleen de Groot via Marleen.de.Groot@amsterdam.nl. Wilt u gratis advies over hoe u energie kunt besparen? Maak dan een afspraak met een energiecoach via www.energiecoach.amsterdam. Meer informatie over duurzame oplossingen vindt u op www.amsterdam.nl/duurzaam en www.rainproof.nl.