Dure goederen bij winkeliers Plein 40-45 krijgen Track en Trace

Winkeliers van Plein 40-45 en omgeving krijgen de gelegenheid  producten uit hun assortiment te beveiligen met Track en Trace,  dit is een preventief middel om overvallen terug te dringen.

Locatiebepaling bij overval
De gemeente Amsterdam en de politie willen het aantal overvallen nog verder terug dringen en gaan hiervoor Track en Trace inzetten. Track en Trace is een technologische oplossing om na een overval nauwkeurig de positie van de gestolen goederen te bepalen. Bij een overval gaat automatisch een alarm in werking en wordt de locatiebepaling ingeschakeld. Op basis hiervan kan de politie direct actie ondernemen en snel achterhalen waar de overvallers en de buit zich bevinden.

Gestart als pilot
Track en Trace is in 2013 als pilot gestart in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Na evaluatie heeft het ministerie besloten om, via het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Track en Trace te blijven inzetten als methode om het aantal overvallen in Nederland terug te dringen.

Plan van aanpak overvallen
Donderdag 17 december installeert stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (Veiligheid) het eerste Track en Trace apparaat bij de eerste winkelier Plein 40-45. Juwelier Nusselein aan de Burgemeester de Vlugtlaan is de eerste ondernemer die voorzien wordt van Track en Trace. De juweliersbranche is onderhevig aan forse risico’s op overvallen. Daarom gaat stadsdeel Nieuw-West in ieder geval alle juweliers in Nieuw-West voorzien van Track en Trace. Achmed Baâdoud: ‘De impact van een overval is enorm zowel voor personeel als voor de bedrijfscontinuïteit van een ondernemer. Track en Trace is een waardevolle aanvulling op het pakket aan maatregelen in het Plan van Aanpak Overvallen Plein 40-45. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld DNA Spray, Overvaltrainingen voor ondernemers, WhatsApp groep, cameratoezicht en instellen van een cashless zone.’

Track en Trace wordt ingezet bij winkeliers en is onderdeel van het Plan van Aanpak Overvallen Plein 40-45 en omgeving. Track en Trace is financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en heeft een looptijd van drie jaar.