Drie dagen lang, op negen velden, op het hoogste niveau

Amsterdam Sevens toernooi – Sportpark de Eendracht – 22 t/m 24 mei

In de serie topsportevenementen in stadsdeel Nieuw-West staat in de maand mei rugby centraal. Op 22, 23 en 24 mei wordt op Sportpark de Eendracht, op de rand van Geuzenveld en Osdorp, het Amsterdam Sevens toernooi gehouden. Een toernooi waar vele maanden aan voorbereiding vooraf gaan. Oud-rugbyspeler en organisatievoorzitter George de Vries, bewoner van Nieuw-West, licht toe.

 

Shirley Brandeis

 

Hij is ‘slechts’ één van de mensen achter de schermen. Of we dat duidelijk op willen schrijven. Rugbykenners weten wat George de Vries tot nu toe heeft gepresteerd. Vanaf begin jaren tachtig speelde hij veertien jaar op het hoogste Nederlandse niveau, hij speelde zeventig interlands, bekleedde diverse functies bij het in Geuzenveld gevestigde AAC en is tegenwoordig voorzitter van de organisatie van het driedaagse sportfestival Amsterdam Sevens.

 

George de Vries, een van de mannen/de man achter de organisatie van de Amsterdam Sevens (eigen foto)

George de Vries, een van de mannen/de man achter de organisatie van de Amsterdam Sevens (eigen foto)

Drie dagen rugby, in Amsterdam!

De Vries: “Heerlijk! Er doen zaterdag en zondag 120 mannen- en vrouwenteams uit meer dan dertig landen mee. Vrijdag en zaterdag zijn we ook gastheer van de WSWS, de World Rugby Women’s Sevens World Series. En dat is nog niet alles.  Vrijdag staat ook in het teken van de jeugd. ’s Ochtends maken 400 basisschoolleerlingen uit Amsterdam kennis met de sport bij Get into Rugby; de middag is gereserveerd voor de eerste editie van het Open Amsterdams Scholentoernooi Rugby voor scholen uit het voortgezet onderwijs uit Amsterdam en randgemeentes.”

En dat voor de hoeveelste keer?
“De Amsterdam Sevens wordt voor de vierenveertigste keer gehouden. De finale van de WSWS wordt trouwens een spannende editie; er zijn ook Olympische tickets voor Rio 2016 te vergeven. Voor onze eigen Nederlandse Ladies Sevens een meetmoment met de wereldtop!”
De edities werden de afgelopen jaren goed bezocht. Gemiddeld 17.000 bezoekers. Hoe kan dat?
De Vries: “Rugby is een mooie sport om naar te kijken. De Sevens wordt door menigeen nog meer gewaardeerd vanwege het spektakel. In plaats van vijftien tegen vijftien wordt er zeven tegen zeven in slechts twee keer zeven minuten gespeeld. Dat gaat razendsnel op het veld. Daarnaast hebben we hier ook nog eens de beste spelers ter wereld.”

Komt de clichévraag: wat heb jij met rugby?
“Geboren Amsterdammer die met het groeiende gezin mee moest naar Purmerend, in zijn studententijd dolgelukkig terugkeert naar zijn geboortestad en er, op zoek naar een sport, door een kort item bij Studio Sport op het idee komt om te gaan rugbyen. In het telefoonboek, we hebben het over de jaren zeventig, zocht ik een club in buurt op. Dat was AAC.”

En hoe beviel de sport?
“Meteen goed. In Purmerend zat ik op voetbal, maar ik was, hoe zeg ik dat netjes, nogal ‘gedreven’. Te wild. Ik ging op zoek naar een sport die meer bij me paste. Rugby zat als gegoten. Het tactische ervan, het fysieke, maar vooral de normen en waarden bevallen me goed. Het sociale deel is heel belangrijk en in tegenstelling tot voetbal drink je hier na afloop wel een biertje met de tegenstander. En een scheidsrechter uitschelden haal je niet in je hoofd. Dat kost je een penalty, en weer een als je doorgaat. Dat kost meters, dat wil je niet. En ook een fijn onderdeel van de sport: het bindt. Zelfs in Japan heb je meteen contact met andere sporters ondanks taal- en cultuurverschil. Je speelt allebei rugby, daar gaat het om.”
En je werd een grote in de rugby!
Op bescheiden toon somt ie op: “Ik ging op mijn achttiende bij AAC in het derde team en zat al snel in het eerste. Ik heb op nationaal en internationaal niveau gespeeld en ben ooit uitgenodigd door de Barbarians in Wales, een toernooi waarvoor de beste van hun land worden gevraagd. We verloren net van Italië en misten daardoor het WK.”

 

Hoe goed is Nederland eigenlijk?
“We staan niet slecht, 24e op de wereldranglijst, en we stijgen nog steeds. De afgelopen wereldkampioenschappen hebben veel aandacht van de media gekregen. Als ik het vergelijk met dat minuutje bij Studio Sport indertijd, dan gaan we de goede kant op. Dit toernooi wordt in achttien landen live uitgezonden! En ook: bij ouders heeft rugby, net als het al populaire hockey, een goed imago.”

Wat voor festival gaat het worden?
“Het is echt een festival, ja. Een dagje uit, voor het hele gezin, waar veel te zien is: senioren, veteranen, dames, heren, er zijn poulefases, knock out fases. Drie dagen lang, op negen velden, op het hoogste niveau. Toen ik in 2011 als voorzitter aantrad, werd mijn speerpunt relevantie. Vandaar al die verschillende onderdelen, de samenwerking met onder andere de Nieuw-West Topsport Series en Topsport Amsterdam en de verbeterde uitstraling van het toernooi. Zo hebben we tegenwoordig een foodcourt. In 1972 begonnen we met een patatkraam op het veld; mijn moeder en zus hebben er nog diensten gedraaid. Nu hebben we een heel horecaplein. Met ook patat, ja.”

Het wordt steeds groter!
“Het toernooi groeit maar door. Bijna iedereen van AAC helpt mee, we hebben tientallen vrijwilligers extra nodig tegenwoordig. En er zit nog steeds groei in. We hebben dit jaar een extra tribune, dus meer plek. De kaartverkoop gaat goed.  We hopen op meer bezoekers en in de toekomst op nog meer deelnemende landen en het betrekken van nog meer jeugd.”
Wat is voor jou als organisatievoorzitter het mooiste moment?
“Als ik tijdens die dagen rondloop, lachende gezichten zie en mooi rugbyspel, als de zon schijnt en mensen zeggen: het is weer top!”

 

Sportpark De Eendracht is gelegen aan de Bok de Korverweg 6. Zie voor meer informatie www.amsterdamsevens.com. Het volgende evenement in de serie Topsport Nieuw-West is de Triatlon Amsterdam Nieuw-West op 7 juni. Zie www.nwtopsportseries.nl.