Draaidag Museum stoomgemaal Rijnland

Het was zondag een drukte van jewelste in het stoomgemaal Rijnland in Halfweg. Om half twaalf werd de ketel onder druk gezet om de schoepen aan het draaien te krijgen. Menig mutje kolen komt er aan te pas om dit voor elkaar te krijgen. Met behulp van vele vrijwilligers worden jaarlijks een aantal van deze draaidagen georganiseerd. Zo ook nu afgelopen zondag toen ruim 160 belangstellenden het museum hebben bezocht.

Rijksmonument

Toen duidelijk werd dat het stoomgemaal in 1977 buiten gebruik gesteld zou worden, rees de vraag wat te doen met dit monumentale gebouw. Daarom werd op 23 mei 1978 de Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg opgericht, die zich met succes inzette voor het behoud van het gemaal. Op 10 juni 1987 werd het Stoomgemaal Halfweg in het bijzijn van Prins Claus officieel geopend. Restauratie was echter hard nodig. Die restauratie vond plaats in 1991 en 1992. Na de voltooiing daarvan kon de gereviseerde stoommachine van Stork weer in werking gesteld worden.

Het stoomgemaal is nu als museum in gebruik.  Een aantal dagen in het jaar stoken de vrijwilligers een van de ketels op en laten ze de machines draaien, op dat moment is het gemaal het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld. De andere ketel is opengewerkt, zodat goed te zien is hoe de techniek van een stoommachine in elkaar zit. Ook tijdens de draaidagen is het gemaal te bezichtigen. Op die dagen maakt ook de kanobond er gebruik van: de kanoërs gebruiken de stroming van het uitwateringskanaal om te trainen en wedstrijden te houden.