Dood oma Hogema: help oude moordzaak oplossen

Ruim 25 jaar geleden werd Geuzenveld opgeschrikt door de moord op de 69-jarige mevrouw Emmy Hogema – Diepenbrock. Ze werd gekneveld aangetroffen in haar woning aan de Jacob van Weesenbekestraat en was door verstikking om het leven gebracht. De dader loopt nog steeds vrij rond. Een speciaal politieteam – Cold Case Team Amsterdam – zet zich in om de dader(s) toch nog voor de rechter te krijgen.

De sociaal ingestelde mevrouw Hogema – Diepenbrock hielp mensen met de boodschappen, was actief binnen de katholieke kerk en zat met vriendinnen bij een handwerkclubje. Ze was dus graag gezien in de buurt. De wrede moord op de weerloze vrouw op 29 september 1992 – een week voor de Bijlmerramp – maakte dan ook diepe indruk op de buurtbewoners.
De politie pikte al snel signalen op dat veel – vooral oudere – bewoners zelfs niet meer de straat op durfden. Ook nam de vrees voor inbraken toe. Daarom organiseerden politie en stadsdeelbestuur al een paar dagen later een buurtbijeenkomst. Daarin legden een politiechef en de stadsdeelvoorzitter uit dat er geen inbraaksporenwaren. Teamleider Johan, die het speciale onderzoeksteam leidt: “We gaan er van uit dat mevrouw Hogema – Diepenbrock zelf de deur heeft geopend voor haar latere moordenaar.”

Naar de reden voor de moord is het na al die jaren nog steeds gissen. Maar vast staat dat een geldkistje is verdwenen. Daarin bewaarde mevrouw Hogema – Diepenbrock 2700 gulden om een nieuw bankstel van te kopen. De politie gaat er daarom vanuit dat de dader het heeft meegenomen.

En op 29 september, dus een dag voordat het slachtoffer door een vriendin thuis werd gevonden, bracht een onbekend persoon haar een boek met de titel ‘De verrader’ van John Forsyth. Mevrouw Hogema – Diepenbrock wist niet wat ze ermee aan moest. De onbekende persoon maakte ook gebruik van het toilet. Opmerkelijk is dat het boek later niet meer in de woning werd aangetroffen.

 

De politie hield een verdachte aan, maar bij gebrek aan voldoende bewijs spreekt de rechtbank in 1994 de man vrij. “Dat betekent dat de dader nog altijd vrij rondloopt”, aldus teamleider Johan. “De moord op de weerloze vrouw heeft haar nabestaanden natuurlijk nooit los kunnen laten. Maar ook de politie niet. We geven de moed niet op om de dader te vinden. Vaak blijkt ons dat er vaak toch nog mensen zijn met belangrijke informatie, die ze nog nooit met de politie deelden. We hopen daarom dat er nu ook mensen zijn met informatie over de moord op mevrouw Hogema – Diepenbrock.”

 

Informatie

De politie wil graag dat u contact opneemt als u informatie heeft, bijvoorbeeld:

– kent u iemand die na 29 september 1992 plotseling een geldkistje bezat

– of iemand die in die periode plotseling heel veel geld bezat en/of uitgaf

– of in het bezit was van het boek De Verrader van John Forsyth

– sprak iemand veel en/of gedetailleerd over de moord op mevrouw Hogema

– kende u mevrouw Hogema – Diepenbrock en weet u met wie zij in de dagen voor haar overlijden contact had en heeft u nog niet met de politie gesproken?

 

Met antwoorden op deze vragen of andere informatie –hoe onbelangrijk u die ook zelf vindt – kunt u bellen met de Opsporingstiplijn (0800 – 6070) of Misdaad Anoniem (0800 – 7000), mailen (rv-ccase@amsterdam.politie.nl). U kunt ook contact opnemen met wijkagent Jolly Schuringa (mail: jolly.schuringa@politie.nl).
Voor de tip die leidt tot de aanhouding, looft de officier van justitie vijftienduizend euro uit.