Doek valt voor Musiforum

Het Musiforum tijdens een optreden

Vlak voor het lustrumjaar heeft zangvereniging Het Musiforum besloten dat het tijd is te stoppen. Met een laatste concert sluiten de koorleden op 15 december hun 34-jarig bestaan af. Henny van der Graaf, zanger van het eerste uur, vertelt.

Shirley Brandeis

“We worden ouder, jonge aanwas blijft uit.” Henny van der Graaf (83, bariton) begrijpt als geen ander dat stoppen het beste is. Hij was het die tijdens de bestuursvergadering eerder dit jaar voorstelde om het koor op te heffen. En ja, dat was wel even ‘een dingetje’. Maar er volgde begrip. “Aan het mannentekort in al die jaren waren we wel al gewend. Maar nu speelt er meer. Stemmen worden brozer, bereiken niet meer het niveau van weleer. Steeds meer mensen overwinteren waardoor het repeteren niet eenvoudig gaat.”

Westerkerk
Het Musiforum kan terugblikken op bijna 35 jaar (“nee, we hebben die mijlpaal net niet gehaald”) zangplezier. Van der Graaf was er vanaf het begin bij. Op het hoogtepunt telde de muzikale club zo’n  vijftig leden en tijdens het jubileum in 2015 zongen ze in de Westerkerk. “Het is een fantastisch koor. We hebben altijd zo’n lol tijdens de repetities, tijdens het zingen in verzorgingstehuizen. Het was altijd gezellig, en als het nodig was vingen we elkaar op.”

De meeste koorleden begrepen de knoop die moest worden doorgehakt. Ze kijken nu nog uit naar het allerlaatste concert op zondag 15 december in de Augustanakerk aan de Postjesweg. Al heeft het nu een ander tintje, nog altijd kunnen trouwe en nieuwe bezoekers er een vertrouwd, uiteenlopend repertoire vinden van licht klassiek en opera tot populaire melodieën. Denk aan Memory uit Cats, die Fledermaus van Strauss, Kerstmis in de Jordaan van Johnny Jordaan en Ave Maria van Schubert.
Van der Graaf: “Ik heb zo’n zin in de aria van Verdi’s Nabucco, met dat hele koor bij me.” Aan een ander koor denkt hij nog niet. “Alsof de trouwe viervoeter nog een spuitje moet en je al denkt aan een nieuwe pup. Dat zie ik later wel, al zeggen ze om me heen dat ik het moet doen. Misschien wel; ik zal vooral de wekelijkse repetities zo missen.”

Maar eerst dus dat afscheid. U bent welkom op zondag 15 december om 14:30 uur (zaal open 14:00 uur) in de Augustinuskerk aan de Postjesweg 123. Onder algehele leiding van Jan Laan zingen dan Judy Schouten (alt), Jenneke Oomen (sopraan), Henny van der Graaf (bariton) en het koor in samenspel met pianist Peter Kranen. Kaarten (10 euro per stuk, inclusief programma en pauzedrankje) zijn te koop via 020-6136231 of info@hetmusiforum.nl.