Doei regen, hallo lente! Warmer en droger weer in aantocht!

Overal in de Haarlemmermeer zijn de voortekenen van de lente zichtbaar. Krokussen, hyacinten en narcissen bloeien volop in de parken en langs de wegen. Op de diverse kinderboerderijen en ook bij de schapenhouders zelf lopen er weer tientallen lammetjes rond te springen.

Tijdens de lente, maart, april en mei zijn de lentemaanden, lengen de dagen, komt de bloesem in de bomen, lopen struiken uit, wordt de natuur fris groen en loopt de temperatuur op.

Peter Vreeswijk

Peter Vreeswijk

Ook is het lente op het nest van de teruggekeerde ooievaars op de hoek van de Osdorperweg en Luktemeerweg. Het echtpaar is weer druk bezig om het nest op orde te brengen en blijven aan en af vliegen met takken. Vorig jaar hebben zij 3 jongen grootgebracht, dus benieuwd hoeveel het er dit jaar worden.

Nederlandse ooievaars volgen vooral de trekroute via Spanje en maken via Gibraltar de oversteek naar Afrika. De meeste andere (vooral Oost-Europese) ooievaars maken gebruik van een route via de Bosporus. De ooievaar is een uitstekende vlieger met trage vleugelslag die goed gebruik weet te maken van thermiek. De Nederlandse ooievaars trekken deels weg, maar minstens een vijfde overwintert in eigen land, veelal afkomstig uit het herintroductieprogramma. De trekvogels keren vanaf februari terug en vertrekken weer vanaf augustus. In Nederland zie je ook doortrekkende Deense en Duitse ooievaars, soms in grote groepen op gemaaid graslanden of gebouwen.

Foto’s: Peter Vreeswijk