Dit is ‘Ons Goede Nieuws’ van deze week

Badhoevedorp. Westerpost geeft opnieuw ruimte aan 8ste groepers. Deze keer staat “Goed Nieuws” centraal, iets wat in de media meestal niet de boventoon voert. De krant krijgt medewerking van de 8ste groepers van de Rietveldschool, die iedere week een kwartet samenstellen van goede, leuke of grappige nieuwsberichten. Samen bepalen zij dan welk item recht heeft op het predicaat: “Ons goede nieuws van de week”

 

Henry, Fabian, Britt en Nikki (v.l.n.r.) zijn blij met het goede nieuws dat de jeugd in Nederland gezonder gaat leven.

Het is dinsdag 6 november en aan de gesprekstafel schuiven  aan Fabian, Henry en Britt. Het vierde lid van het goed nieuwskwartet van deze week – Nikki – komt iets later, want ze heeft een afspraak bij de orthodontist. Vandaar dat het “zich voorstellen” even wordt tot maar drie goed nieuwsbrengers.

 

Fabian: “Ik ben Fabian van Koningsveld. Hoe oud ik ben? 11 jaar. Ja, ik ben een echte Badhoevedorper. Hier geboren en ik woon hier ook. Ik heb een broertje van 9 jaar. Hij heet Leon. En ook nog een zusje, Mila. Zij is pas 2 jaar.”

 

Henry:: “En ik ben Henry Denton en ik ben 12 jaar. Ik ben geboren in Amsterdam, maar we woonden daar niet, het ziekenhuis stond daar. Ik heb  alleen maar in Badhoevedorp gewoond. Ik heb een oudere zus: Grace. Ze is 13 jaar. Ja, Engelse voornamen en ook onze achternaam is Engels. Mijn vader komt uit Engeland.”

 

Britt: “Ik heet Britt van der Heul. En ik ben geen Badhoevedorpse. Ik ben in Amsterdam geboren en ik woon daar ook. Ik ben 12 jaar en ik heb 1 zusje. Hoe ze heet? Donna.”

 

In afwachting van de komst van Nikki bijt Fabian de spits af. “ Ik heb mijn goede nieuws gevonden op www.goednieuws.com. Het gaat over de Nederlandse jeugd. Er is een onderzoek geweest dat die steeds gezonder gaat leven. Jongeren tussen de 11 en 16 jaar ontbijten vaker, snoepen minder en drinken minder frisdank. En tussen de 11 en 14 jaar is het roken afgenomen. En ze drinken ook minder alcohol. Ik vind dat een prima bericht.”

 

Henry zoekt zijn goede nieuws in de sportwereld.: Ik ben dol op tennis. Best wel fanatiek En ik heb gezien dat Andy Murray – een Britse tennisser – in 3 sets heeft gewonnen van Tomas Berdych. Dat is een geweldige prestatie, vind ik. Ik ben best wel fan van Murray. Natuurlijk hou ik ook wel van Nederlandse tennissers. Maar omdat mijn vader Brit is, vind ik het toch ook geweldig als Britse spelers goed zijn. Waar ik dit bericht heb gevonden? Op nu.nl.”

 

Britt:  “Ik heb een krantenbericht uit de Telegraaf. De campagne van OER heeft kinderen een lesje gegeven in Buiten Spelen. OER probeert kinderen een beetje weg te krijgen van internet en de computer en wil hun ouders stimuleren ze meer kennis te laten maken met de natuur. Die ouders moeten ze dus vaker naar buiten sturen. En ook met ze meegaan. Tijdens dat lesje Buiten Spelen leerden de kinderen bijvoorbeeld een trucje om regenwormen uit de grond te halen. Ja, iets heel anders dan bezig zijn met je I-phone. Ja, ik vind het wel goed nieuws, omdat het nooit gezond kan zijn voor kinderen om altijd binnen bezig te zijn.”

 

Net voordat we moeten gaan nadenken welk nieuws deze week het beste gaat scoren, verschijnt Nikki. En natuurlijk mag zij zich nog eerst even voorstellen:

 

Nikki: Ik ben Nikki Sjoerds, ik ben 11 jaar. En ik ben een echte Badhoevedorpse. Ja, geboren en getogen. Ik heb geen broertjes of zusjes. Enig kind dus. Of ik dat erg vind? Nee hoor, helemaal niet. Ik vind het eigenlijk best wel leuk.””

 

 

Haar nieuws –het had al even opgeschreven op tafel gelegen – gaat over hulpvaardige Nederlands in de VS.

“Ik vind het goed nieuws dat 40 Nederlanders die in de VS waren voor de Marathon van New York zich hebben aangemeld om vrijwillig mensen te helpen, die door de orkaan Sandy in een puinhoop zitten. In Newark – dat is bij New York – is er erg veel verwoest. Er moet van alles worden opgeruimd en schoongemaakt. En zij gaan daar nu flink bij helpen. Ik heb dit gevonden op nu.nl.”

 

Nu het kwartet compleet is kan er worden gestemd over de vraag: Wat is nu deze week het beste nieuws? Fabian kiest voor zijn eigen onderwerp en krijgt daarbij steun van Henry. Britt vindt het goede nieuws van Nikki het beste. “Het is altijd goed als mensen na een ramp andere mensen willen helpen”.  En Nikki kiest het nieuws van Britt. “Kinderen moeten veel meer buiten zijn. Dat is goed voor hun gezondheid.” Dan is deze week de keuze niet moeilijk. Fabians nieuws komt met twee stemmen als beste uit de bus: De jeugd leeft gezonder wint deze week

 

(interview: Anja Maas)

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.