Dit is ‘Ons Goede Nieuws’ van deze week

Badhoevedorp. Westerpost geeft opnieuw ruimte aan 8ste groepers. Deze keer staat “Goed Nieuws” centraal, iets wat in de media meestal niet de boventoon voert. De krant krijgt medewerking van de 8ste groepers van de Rietveldschool, die iedere week een kwartet samenstellen van goede, leuke of grappige nieuwsberichten. Samen bepalen zij dan welk item recht heeft op het predicaat: “Ons goede nieuws van de week”

 

Deze keer- het is net na de herfstvakantie – treedt er weer een voltallig goed nieuwskwartet aan. Noa, Bente, Thijs en India hebben een zoektochtje langs de media gemaakt en staan klaar om te vertellen wat zij de laatste dagen zoal aan goed nieuws zijn tegengekomen. Maar eerste stellen ze zich even voor.

 

Noa: “Ik heet Noa Bakker en ik ben 11 jaar. Ja, ik woon in Badhoevedorp. Dus  een echte Badhoevedorpse, geboren en getogen. Ik heb een boer en een zusje. Mijn broer heet Max en is 15 jaar, mijn zusje is Eva. Ze is 8 jaar.”

 

India, Bente, Noa en Thijs (v.l.n.r.) vormen deze week het goed nieuwskwartet van de Rietveldschool

Bente: “En ik ben Bente Starreveld. Ik ben ook 11 jaar en ik woon in Lijnden. Ik ben geboren in Haarlem en ik heb een zus. Ze heet Imre en is 13 jaar.”

 

Thijs: “Ik heet Tijds Perlee. Ja, mijn achternaam heeft te maken met de Amsterdamse draaiorgels. Mijn opa’s oom was die Perlee. Ik ben 11 jaar en ik ben geboren in Amsterdam. Toen ik 3 jaar was zijn we verhuisd naar Badhoevedorp. Ik heb één broertje: Hugo. Hij is 9 jaar.”

 

India: “Ik ben India Korf en ik ben 12 jaar. Ik ben net als Noa een echte Badhoevedorpse. Ik woon hier en ik ben hier ook geboren. Ik heb een jonger broertje van 9 jaar . Hij heet Steyn.”

 

 

Noa mag deze keer de spits afbijten en haar goede nieuws heeft te maken met Amsterdam.  “Ik heg gelezen op internet – www.parool.nl – dat Amsterdam dit jaar 737 jaar bestaat. En dat werd speciaal gevierd met  taart. Iedereen mocht afgelopen zaterdag een stukje taart komen halen bij het Stadsarchief. Waarom ik dat goed nieuws vind? Het is best bijzonder dat Amsterdam al zolang bestaat. 737 is geen speciaal getal, dus dan vier je het meestal niet zo groot. Maar een stukje taart voor de mensen: nou dat is als je een verjaardag hebt toch hartstikke leuk?””

 

Bente neemt het van Noa over en vertelt dat ze blij is, dat het deze week ‘donorweek’ is. “Ik heb dit bericht gevonden op nu.nl. En ik vind het eigenlijk erg goed dat er wordt gezegd hoe belangrijk het is dat mensen zeggen dat ze donor willen zijn. Er zijn zoveel mensen die zo ziek zijn, dat ze een nieuwe nier of een nieuw hart nodig hebben. Dan is het geweldig, als mensen een gezonde nier of een gezond hart, als ze zelf dood zijn, afstaan? En de donorweek helpt, want er zijn 38.000 nieuwe personen die zich hebben aangemeld. Of ik dat zelf zou doen? Misschien wel. Maar ik ben er nu nog te jong voor. Het mag pas als je 12 bent. Ik zou er wel over willen nadenken.”

 

Thijs haalt zijn goede nieuws uit het papieren Parool. “Ik heb hier een krantenknipsel en daar staat dat er in Nederland minder mensen in de gevangenis zitten. In 2010 waren dat er per 100.000 inwoners 75. In 2005 waren dat er per 100.000 inwoners 134. Dus dat is een flinke daling. Hoe dat komt? Dat staat er niet echt bij. Misschien omdat de straffen zijn veranderd. Of misschien omdat er minder mensen zijn, die iets doen waardoor je in de gevangenis komt. Maar ik vind het echt wel goed nieuws. Hoe minder mensen in de cel hoe beter toch?

 

 

India tot slot vond haar goede nieuws in de nieuwsbrief van de gemeente Haarlemmermeer, die wordt verspreid via e-mail. “Het gaat over het Dorpshuis in Badhoevedorp. Dat is al heel oud en krijgt nu eindelijk en nieuw gebouw. Dat zou er al eerder komen, maar dat ging niet door. Er staat dat in januari 2013 bekend wordt, wie de architect wordt. En er moet ook nog over gepraat worden. In begin 2014 zou dan kunnen worden begonnen en dan zou het tegen het eind van dat jaar af kunnen zijn. Een  nieuw Dorpshuis is echt hard nodig, dus ik vind dit goed nieuws.”

 

Bij het bepalen welk goed nieuws bericht deze week kan worden uitgeroepen tot het beste “goede nieuws” staken de stemmen. Noa en Bente kiezen de donorweek en Thijs en India vinden alle twee de 737ste verjaardag van Amsterdam het leukst. Dat betekent dat de journaliste het laatste woord heeft, maar ook zij moet even nadenken. Dan wint de donorweek, want niets is zo belangrijk als het redden van een mensenleven. Maar het jarige Amsterdam is ook leuk. Dus dat  krijgt een eervolle vermelding. En daar kan iedereen het mee eens zijn.

 

(interview: Anja Maas)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.