Dicht(er) bij de Ziel 🗓 🗺

Events Haarlemmermeer Noord
Pelgrimskerk Map

Kamerkoor Voci Vivaci neemt u op 30 juni om 11.45 uur in de Pelgrimskerk graag mee naar de romantiek. Dit is een negentiende-eeuwse muziekstroming waarin zieleroerselen en een verlangen naar vroegere tijden centraal staan.

We laten vier componisten naast elkaar klinken die elk een heel eigen geluid van de romantiek laten horen. Schubert beweegt zich tussen de Weense Klassieken en de romantiek. Zijn Psalm 23 doet denken  aan muziek van missen die in die tijd in kleine Oostenrijkse landelijke kerkjes te beluisteren viel. Van Mendelssohn zingen we ‘Drei Motetten’ die hij oorspronkelijk schreef voor Anglicaanse diensten, na zijn eerdere bezoeken aan Engeland. Mendelssohn grijpt in deze stukken terug op motetten van de grote Bach. Ook van Brahms vertolken we een motet, ‘Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen’. Dit werk begint met een tekst van het bijbelboek Job waarin Job wenst dat hij nooit geboren was. Brahms gebruikt technieken uit de vroege barok (zoals zeer strenge canons) in zijn speurtocht naar nieuwe compositietechnieken die naar Liszt en zelfs Schönberg vooruitwijzen. Tot slot Rheinberger die op zijn beurt weer zoekt naar een op het verleden gerichte romantische vormgeving. Het Abendlied componeerde hij vlak voor zijn 16de verjaardag en verwijst naar de motet-stijl uit de Renaissance. De prachtige klanken in dit motet zijn niet zozeer bedoeld om de nacht maar vooral de dood te bezweren.

De componisten uit de romantiek konden als geen ander het verlangen in klank omzetten, of het nu gaat om prachtige vergezichten over groene wouden, over sprookjestaferelen, de midzomernacht, of rivierlandschappen met kasteel Lorelei op een van de oevers van de Rijn. Laat u verrassen door dit utopische programma!

Voci Vivaci is een enthousiast Haarlemmermeers kamerkoor dat o.l.v. Peter Ouwerkerk uitdagende koorprojecten aan gaat.

De pianobegeleiding wordt verzorgd door Jeroen Koopman.

Esther van der Ploeg speelt op de hobo.

Plaats: Pelgrimskerk, Havikstraat 5, 1171 DW Badhoevedorp.

Entree: gratis, met waarderingcollecte na het concert. Na afloop is er mogelijkheid voor een gezellig drankje (op eigen kosten) en hapje (door koor verzorgd).