De vrijwilliger van het Jaar 2015 is…

V.l.n.r.: Ria Grimaldi, Achmed Baȃdoud, Liesbeth Wit en Johan Veenhuizen (Foto Jaap Wals Fotografie 2016©)

V.l.n.r.: Ria Grimaldi, Achmed Baȃdoud, Liesbeth Wit en Johan Veenhuizen (Foto Jaap Wals Fotografie 2016©)

Nieuw-West – Ze doen het voor niets en met liefde: hun straat schoon vegen, activiteiten organiseren voor de buurt, sleutelfiguur zijn van de buurt…  Verschillende bewoners van Nieuw-West werden door medebewoners voorgedragen als ‘Vrijwilliger van het jaar 2015’.  De jury nomineerde er drie en vertelde vorige week woensdagavond tijdens de Nieuwjaarsreceptie in het Tuinstadhuis wie er net bovenuit springt en dus een Boom van Verdienste  (plus oorkonde, bloemen en eeuwige roem) ontvangt.

Shirley Brandeis

Johan
De drie genomineerden komen uit Geuzenveld, Slotermeer en Osdorp. In eigen wijk zijn ze ‘wereldberoemd’.  Neem Johan Veenhuizen, beheerder van buurthuiskamer Tante Ali aan de Burgemeester Vening Meineszlaan. Een man die zich al meer dan vijf jaar inzet voor de buurt en bewoners, waarvan velen de weg naar Tante Ali weten te vinden voor informatie en plezier. En dat ook nog eens zeven dagen per week, van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Johan faciliteert de vele bewonersgroepen die de buurthuiskamer rijk is, zorgde er persoonlijk voor dat een groep dames die nergens anders terecht kon er een plek kreeg en dat er bij Tante Ali gekookt wordt voor mensen met een kleine beurs. Kinderen kunnen er spelen, oudere eenzame bewoners hebben er de lunchclub. De jury was vooral onder de indruk van Johans alertheid. “Als een oudere bewoner een tijdje niet in beeld is, gaat Johan kijken of alles in orde is,” vertelde juryvoorzitter Achmed Baȃdoud tijdens de uitreiking.

Ria
Of neem Ria Grimaldi, een van de drijvende krachten achter Buurthuis De Wachter aan de Wolbrantskerkweg in Osdorp. De Wachter moest dicht, maar Ria maakte zich samen met andere bewoners sterk voor het behoud van hun ontmoetingsplek in de buurt. Het resultaat van haar uithoudingsvermogen is in eigen wijk bekend: De Wachter is al weer ruim een jaar in de nieuwe opzet draaiende en dankzij Ria zijn vele activiteiten gebleven. Ria wordt enorm gewaardeerd door de andere vrijwilligers van De Wachter, speciaal ook door de deelnemers aan de ouderengymnastiek. Baȃdoud: “Ik heb me laten vertellen dat Ria menig keer op sloffen en in pyjama aan kwam zetten om de deuren van De Wachter te openen.” En ze is ook nog een gezellig mens, zo klonk het op menig aanmeldformulier.

Liesbeth

De derde genomineerde is Liesbeth Wit, trekker van de vereniging die eerst streed voor het behoud en nu voor de terugkeer van bus 21 in wijk De Eendracht in Geuzenveld. Vijf haltes hief het GVB in 2015 zonder pardon op, maar Liesbeth en vele bewoners met haar pikken dat niet. Al kan zij zich omringen door een grote groep actieve meedoeners en -denkers, het is Liesbeth die het gezicht is dankzij haar enorme inspanningen. Naast het beheer van de Facebookpagina (een uitlaatklep voor en spreekbuis van de buurt) en het mailadres van de vereniging, waar ze zelfs ’s avonds laat en tijdens haar vakanties reageert, is zij altijd op zoek naar de dialoog met betrokkenen. En er is meer (een prijs voor Vrijwilliger van het Jaar krijg je niet zomaar): naast haar gezin (inclusief hond) en werk toont ze ook bij sportvereniging Vlug & Vaardig tomeloze inzet; Liesbeth draait kantinedienst en zoekt ook oplossingen voor ouders van kinderen die de contributie niet kunnen betalen. Baȃdoud: “Bij het stadsdeel kennen we Liesbeth Wit ook als actief melder van problemen in de wijk. Kapot straatmeubilair, zwerfafval, niets ontgaat haar.”
“De andere twee verdienen het net zo goed”
Even hield iedereen tijdens de receptie de adem in. Werd het Johan (de parel van de buurt, aldus zijn aanmelders), gezellige Ria die ook in pyjama aan komt sloffen als dat nodig is of de jongste van het drietal die doorgaat in haar strijd voor een bus in de buurt? De jury koos, na uiteraard veel wikken, zweten en wegen, voor Ria Grimaldi van De Wachter. Aarzelend en wegwuivend (“De andere twee verdienen het net zo goed”) kwam de winnares naar voren om bloemen en applaus – het hardst van Johan Veenhuizen en Liesbeth Wit – in ontvangst te nemen. Op woensdag 16 maart zal zij in het Sloterpark een Boom van Verdienste geplant krijgen.

Extra prijs
Tijdens deze nationale Boomplantdag zal het inmiddels flink gegroeide Bos van Verdienste nog een boom krijgen. Tijdens de receptie vorige week woensdag kreeg ook Osdorpbewoner Marion Nielen bloemen en applaus. De groepsprijs die zij mocht ontvangen is voor de inspanningen voor de vluchtelingen die in 2015 in de Sporthal Caland werden opgevangen. Marion trok samen met buurvrouw Ayse de kar in het ontvangen en bevoorraden van de nieuwkomers en met hen nog vele andere omwonenden. Daarom, een boom voor al deze mensen!

De jury voor de prijs Vrijwilliger van het Jaar bestaat uit: dagelijks bestuurder Achmed Baȃdoud (juryvoorzitter), oud-politicus Hans Staphorsius, Edward Vos (Ouderen Netwerk PvdA), bewoner/winkelier Sandra Brandeis en bewoner Charlotte Lehmann.