De voorleesexpress zoekt vrijwilligers in Amsterdam-Nieuw-West

Sinds drie jaar is de VoorleesExpress actief in Amsterdam Nieuw-West. Dat betekent dat vrijwilligers een avond  of middag in de week een uur lang voorlezen in een gezin met andere sociaal-culturele achtergrond, en dat gedurende twintig weken. Op die manier wordt de taalontwikkeling van het hele gezin, maar vooral dat van de kinderen gestimuleerd. Het aantal deelnemende gezinnen in Nieuw-West is inmiddels ook flink gestegen. Daarom zoekt de VoorleesExpress weer naar voorlezers en coördinatoren.

De voorlezers introduceren op die manier het voorleesritueel in de gezinnen, laat kinderen kennis maken met boeken en vergroot het leesplezier. Het is de bedoeling dat de voorlezer de ouders handvatten biedt om na afloop van het project het voorlezen zelf voort te zetten.

Tot nu toe kwamen de vrijwilligers van de VoorleesExpress bij zo’n vijftien gezinnen in Nieuw-West. VoorleesExpress Amsterdam lijkt het doel – haar jaarbereik te vergoten naar 600 gezinnen – waardoor het project stad breed uitgezet wordt. Het project biedt vrijwilligers en gezinnen de kans om stadsgenoten met een andere sociaal-culturele achtergrond te leren kennen én bevordert de taalontwikkeling en het leesplezier!

Voorlezen is niet alleen ontzettend leuk, maar ook heel belangrijk voor de taalontwikkeling. De VoorleesExpress zet in op leesbevordering en taalstimulering bij kinderen thuis. Want niet in ieder gezin is er aandacht voor boeken. De missie is: geen kind zonder voorlezen! Wilt u ook voorlezen bij een gezin in Amsterdam? Kijk wat u kunt doen op www.voorleesexpress.nl/locatie/amsterdam.

De VoorleesExpress werkt nauw samen met de bibliotheken in Amsterdam. Daar worden de boeken geleend, soms de training verzorgd en gedurende de twintig weken brengt de vrijwilliger met zijn/haar gezin een bezoek aan de dichtst bijgelegen bibliotheek. Iedereen van 18 jaar en ouder die goed Nederlands spreekt, kan vrijwilliger worden.  Wilt u zich inzetten voor de taalontwikkeling van jonge Amsterdamse kinderen? Ga dan naar www.voorleesexpress.nl/locatie/amsterdam of stuur een berichtje naar amsterdam@voorleesexpress.nl

 

Van een voorlezer wordt affiniteit met boeken en voorlezen gevraagd, een open en nieuwsgierige houding, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Een coördinator heeft zo’n zes vrijwilligers onder zich. Van hem/haar wordt gevraagd voortijdig problemen kan signaleren, organisatorisch vermogen heeft en energie haalt uit het begeleiden en coachen van mensen.

De VoorleesExpress biedt concrete mogelijkheden om bij te dragen aan de taalontwikkeling van jonge Amsterdamse kinderen, verzorgt voor alle vrijwilligers en training interactief voorlezen en een bijzondere ervaring om in nauw contact te komen met een diverse doelgroep.