De Vertellende Tuinen van West

Na een succesvolle muzikale tocht in april volgt tijdens het eerste weekend van mei een tocht met als thema ‘verhalen’ in Tuinen van West. Weer kunnen fietsers zich aanmelden voor een gezamenlijke route door het  recreatiegebied in de vier groene  polders (tussen Nieuw-West, de Ringvaart Haarlemmermeer, Halfweg en de N200). Langs plekken, boeren en kwekers vol verhalen. Verhalenvertelster Anne van Delft vertelt.

 

Shirley Brandeis

 

Anderhalve week geleden waren er de Muzikale Tuinen. Nu de Vertellende Tuinen.
Anne: “En dan heb je straks ook nog de Historische en de Literaire Tuinen. Vier invalshoeken om dit rijke gebied te bekijken. Om er op een verrassende wijze kennis mee te maken.”

Wim Bijma (boer/verteller) met verhalenvertelster Anne van Delft

Wim Bijma (boer/verteller) met verhalenvertelster Anne van Delft

Heb je zelf iets met het ‘platteland’, met buiten de stad?

“Ik ben er opgegroeid, in Brabant. Ik haalde als kind appels en eieren bij de boer. Inmiddels ben ik meer een Amsterdamse, die dus uit Brabant komt, maar het boerenleven waardeer ik nog steeds heel erg. Zeker ook de ondernemers in Tuinen van West.”
Wat vind je zo mooi aan het gebied?

“Al die verschillende plekken, die je elke keer weer op een andere manier bekijkt, dat vind ik geweldig. Tijdens de muzikale tocht was het ook een prachtig gezicht; de singer-songwriter tussen de fruitbomen, de Turkse muzikanten met hun saz bij de brouwerij. Het zijn grappige combinaties, steeds weer verrassend. Dat effect bij bezoekers willen we ook tijdens de Vertellende Tocht bereiken. Dan met verhalen.”

 

Verhalen over vroeger, neem ik aan?
“En over nu! Maar inderdaad, de geschiedenis is belangrijk. Via Marja van der Veldt, die vele boeren voor haar boek Ruim Zicht heeft gesproken, kwam ik eerder al met enkele oude boeren en tuinders in contact. Door deze gesprekken kon ik me steeds beter voorstellen hoe het ooit in dit gebied is geweest. En dan snap je ook beter hoe het is zoals het er nu is.”
Wat gaan we zoal horen tijdens de Verhalentocht?
“We beginnen bij de Cantina van het Rijk van de Keizer en gaan dan fietsend langs drie locaties. Zo bezoeken we bijvoorbeeld Wim Bijma, die prachtig kan vertellen over vergeten groente en je ook laat proeven ervan. Dan proef je pas hoe bijvoorbeeld rucola écht smaakt. Wij zijn niet de groente vergeten, maar de smaak! Wim is een mooi voorbeeld van een boer die op een nieuwe manier is gaan ondernemen. Ouderwets en supermodern tegelijk. Hij heeft de beste restaurants in zijn klantenkring.”

Wat is jouw rol als verhalenvertelster in het geheel?
“Ik ontvang de mensen bij de Cantina, waar ze eerst wat lekkers te eten krijgen, en ga dan met hen op pad. Aan mij de taak de verhalen te verbinden, om mensen onderweg op fraaie stukjes landschap te wijzen.”

Hebben de boeren hun verhaal gerepeteerd of doen ze het uit de losse pols?

“Ik heb veel met de boeren gepraat. Met sommige repeteer ik, sommige stuur ik wat bij qua verteltrant – dat het niet opgedreund uit het hoofd klinkt bijvoorbeeld – of qua lengte van hun verhaal. Samen kijken we waar ze gaan vertellen. Die plek, op hun bedrijf, waar ze vertellen is van belang. Het moet passen bij het verhaal, fijn voelen, niet te plechtig zijn. Geen rondleiding, maar echt een verhaal, waarbij je het voor je ziet wat je hoort.”

Waarom moeten we deze verhalen horen?
“Ik wil de agrarische ondernemers eren. Zowel zij die er al jaren boeren als de nieuwe. Zoals de mensen van MijnStadstuin; jonge jongens die de grond met zoveel aandacht en liefde bewerken… Of neem Wil en Lisan Sturkeboom die vanuit Dronten naar Tuinen van West verhuisden met hun gezin en er de Fruittuin van West opzetten. Die ondernemerslust, dat is lef, dát is een verhaal!”

 

De Vertellende Tuinen, waarbij lokale boeren en kwekers vertellen over hun passie voor het vak en voor het gebied, worden op zaterdag 2 en zondag 3 mei gehouden. Aanvang: 13 uur (eindtijd 17 uur), inclusief hapjes en drankjes op de locaties. Kaarten kosten 10 euro (kinderen 6 euro) en zijn te koop via www.amsterdam.nl/tuinenvanwest, www.tuinenvanwest.info en www.facebook.com/tuinenvwest. Voor meer informatie:
info@dw-rs.nl; 020-4121415. Op zaterdag 2 mei (en 16 mei) kunt u van 11-13 uur ook meefietsen met ‘De Historische Tuinen’ om te horen over de oudste en roemrijke geschiedenis van Tuinen van West. Op zaterdag 16 en zondag 17 mei zijn er de Literaire Tuinen, een wandeling. Onder leiding van schrijver Abelkader Benali, die zijn werkplek in Tuinen van West heeft, zullen op verschillende locaties schrijvers de natuur en het landschap bezingen.

Tochten in de Tuinen is een project van Stichting DW-RS Producties i.s.m. lokale ondernemers.

 

 

  1 comment for “De Vertellende Tuinen van West

Comments are closed.