De Piekeraar is weer terug!

De Piekeraar heeft vakantie gehad! Ik heb buiten Badhoevedorp mijn vakantie doorgebracht. Ook daar heb ik mijn gepieker niet kunnen afzetten en heb me suf gepiekerd over waarom zaken zijn zoals ze zijn. Over waarom sigarettenpeuken op het strand worden achtergelaten, over het ontbreken van een pincet in mijn koffer voor het verwijderen van zee-egel naalden en over de menukaart in een onbegrijpelijke taal met onbegrijpelijke gerechten. Maar dit had allemaal natuurlijk niets met Badhoevedorp en omstreken te maken. Gelukkig ben ik al een tijdje terug en is er weer veel stof tot nadenken.

Het milieu geeft deze weken wel genoeg piekerstof. De indringende, haast angstaanjagende, oproep van Greta Thunberg komt binnen. We zijn het inderdaad aan onze kinderen verplicht om ze een betere toekomst te schenken. En met noodweer, overstromingen en aardbevingen snap ik ook wel dat het 5 voor 12 is.

Een mooi initiatief lijkt dan het bouwen van een KLM-bos in Park21. Een soort schaambos voor alle CO2 uitstoot, een plannetje van onze eigen Haarlemmermeerse wethouder. Dat roept onwillekeurig toch wat vragen op. Waarom kiezen voor park 21? Heeft Badhoevedorp niet te kampen met een kaalslag en heeft de gemeente moeite om hier aan de compensatieverplichtingen te voldoen? Als er dan ergens een KLM-bos moet komen dan zou Badhoevedorp toch een veel logischer keuze zijn? Bovendien, hebben we daar nu niet ruimschoots plek voor? Of wordt echt alles volgestopt met woningen?

De stikstofproblematiek is van een geheel andere orde. Men legt nu allerlei bouwprojecten stil die te dicht bij natuurgebieden teveel stikstof produceren. De lucht- en scheepvaart zijn de volgende sectoren die goed worden onderzocht, maar het mag duidelijk zijn dat ook hier ingegrepen moet gaan worden. Alhoewel? Gaat dit ooit leiden tot het stilleggen van Schiphol? Zullen de economische belangen ooit het onderspit delven voor het milieu? Gaat een vliegtax hierbij uitkomst bieden? Of treft dat alleen in de portemonnee en meestal is dat weer de onze? Betekent dit dat er door uitbreiding en groei van Schiphol eindelijk een dikke streep moet worden gezet?

Zo kan je nog wel even doorpiekeren. Want wat betekenen de milieuproblemen voor ons? Als de gaskraan in Groningen helemaal dicht is zijn dan alle daken in heel Badhoevedorp straks verplicht voorzien van zonnepanelen? Gaat een parkeerplek zonder oplaadpunt eerder uitzondering dan regel zijn en verdwijnen de benzinepompen uit het dorp? Kunnen we straks allemaal weer wat rustiger slapen als Schiphol moet inkrimpen?

Ik pieker nog wel even verder …