De N 200

Het viaduct dat de Noordelijke Randweg over de N200 zal leiden is, zo te zien, bijna klaar. En dat is in díe zin goed, dat er naar verwachting ook een einde zal komen aan de snelheidsbeperkingklucht die daar al ruim een jaar opgevoerd wordt. Vanaf het begin van de werkzaamheden geldt er een maximumsnelheid van 70 resp.50 kmper uur.

Men mag toch aannemen dat er goede redenen zijn daar wat extra voorzichtigheid te vragen: overdag werken er mensen en rijden er vrachtwagens af en aan, in het donker is het er onoverzichtelijk en bovendien ontbreekt de vluchtstrook en zijn de rijstroken versmald.

Voor de gemiddelde weggebruiker zijn dat blijkbaar onvoldoende redenen het gas los te laten.

Iedere keer wanneer mijn snelheidsmeter naar de 70 zakt vindt er achter en naast mij een grote inhaalslag plaats en is het vervolgens beter het verderop staande 50-bordje maar te negeren; als de achterkant van je auto je tenminste lief is.

Kwalijker is echter de rol van de overheid. Bijna verontschuldigend staat er aan het begin van de werkzaamheden een bord waarop letterlijk (met onderstreping en al) te lezen staat: “Uw snelheid kan gecontroleerd worden”. Nou, doe dat dan! We hebben er tegenwoordig zo’n mooi woord voor: Handhaven. Ik heb daar zelden, of in  ieder geval te weinig, enige activiteit op dat gebied gemerkt. Ja,  één keer, op een regenachtige zondagmorgen, stond er langs een bijna lege weg een agent te kleumen met een laserpistool in zijn  hand.

Weggebruikers die lak hebben aan hun veiligheid én een overheid die zichzelf niet serieus lijkt te nemen. Ik weet niet wat erger is, maar ik denk het laatste.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.