De gezondheidsambassadeurs van Osdorp

Elk jaar bepaalt stadsdeel Nieuw-West welke buurten extra geld en aandacht nodig hebben voor extra aanpak. Alles staat beschreven in zogenoemde gebiedsplannen. In een serie vertellen bewoners over hun aandeel in een stukje van die plannen. Deze week: de gezondheidsambassadeurs over het promoten van een gezonde levensstijl.

Shirley Brandeis (i.o.v. stadsdeel Nieuw-West, foto: stadsdeel)

Sanaa: “Ik eet gezond, fiets overal naartoe en probeer die gezonde levenswijze ook aan mijn omgeving mee te geven. Zo heb ik op mijn werk ooit geregeld dat er naast frituur ook salades in de kantine geserveerd werden. Van snacken word je niet vrolijk en ook nog eens moe. Toen ik op de school van mijn kinderen een flyer zag over De Gezonde Toer, en las dat ze gezondheidsambassadeurs gingen opleiden, heb ik me meteen aangemeld. Het is nu of nooit om met een gezonde leefstijl te beginnen. Die boodschap geef ik graag door. En weet je, het is echt niet moeilijk om iets lekkers te maken dat tegelijkertijd gezond is.”

Veel nieuws geleerd
Fouzia: “Je moet niet gaan verbieden, je kunt beter vervanging aanbieden. Erover in gesprek gaan ook, mensen erbij betrekken. Voor ik bij de Stadsboerderij ‘Op de Gezonde Tour’ ging volgen, wist ik al veel, vond ik. Toch leerde ik veel nieuws. Ik lees nu de etiketten op producten intensiever, denk goed na over hoe je verleid wordt als er ‘met vitamine C!’ op de verpakking staat en ik weet een rijstwafel bijna als een taartje zo mooi en lekker te beleggen. Ook leerde ik tijdens de workshops mijn omgeving te enthousiasmeren. Zo heb ik mijn nichtjes en neefjes, allemaal tieners, aan het water drinken gekregen. Met sinaasappels en ander fruit kun je dat heel mooi en lekker maken. Ze waren verrast. Mijn dochter vertelde hun trots dat haar mama Gezondheidsambassadeur is.”

Gezonde activiteiten voor de buurt
Saana: “Er zijn nu 22 van deze ambassadeurs in Osdorp en allemaal willen we de mensen om ons heen motiveren om gezond te leven. Allemaal hebben we het programma gevolgd, waarbij we elkaar tijdens gesprekken en spelletjes beter leerden kennen. We gaven over en weer complimenten, maakten gezonde hapjes voor elkaar en sinds de certificaatuitreiking in mei zijn we goed bezig om anderen bewust te maken van het nut van een gezonde levenswijze. We organiseren verschillende activiteiten in de buurt. De een maakt gezonde traktaties op de naschoolse opvang, de ander houdt een workshop voor meisjes met een verstandelijke beperking. Fouzia en ik werkten onder andere mee aan een gezondheidsfestival op de Stadsboerderij in het Botterskerkpark. Bezoekers kwamen af op de lekkere geur van de gerechten. Het was een groot succes.”

Fouzia: “Zo’n ambassadeurschap zorgt ook voor heel wat buurtbinding. En het is een enorme motivatie om mensen te blijven inspireren. Scholieren zou ik graag willen leren over gezond leven en bij de Stadsboerderij ben ik in gesprek om met een groep dames te komen koken. Mijn dochter doet daar mee aan ‘Van tuin tot bord’, dat Esther van ‘Smaak Te Pakken’ organiseerde. Zij weet nu hoe lekker ketchup van de tuin kan zijn, veel lekkerder dan die je in de winkel koopt.”

Heerlijke brownies
Sanaa: “Ik heb met kinderen uit groep 3 gekookt, en dan zie je wat je ze meegeeft. De Marokkaanse salade vond Fouzia’s zoon heerlijk en op school kreeg iedereen trek door de geur van de groentepasta. Gezond is echt lekker. Voor de certificaatuitreiking maakte iedereen gezonde hapjes. Mijn brownies waren snel op. Zonder suiker, maar gezoet met dadels, cacao en amandelmelk. We hebben ervan gesmuld. En we wisten weer: het gaat om waarmee je het maakt. De voedingsdeskundige had goede tips. Ik kan nu hele smakelijke kokosballetjes maken van kokosmelk en honing in plaats van mierzoete, gecondenseerde melk.”
Fouzia: “Ik gooi ook nooit meer restjes weg. Ik weet van alles nu iets te maken. En dat wil ik met zoveel mogelijk mensen in de buurt delen. De gezondheidsambassadeurs hebben al enkele cateringopdrachten gedaan. Je merkt dat mensen, als ze eenmaal geproefd hebben en eenmaal bewust zijn van het belang van gezond leven, dit willen.”

Meer weten over gezond leven? Op 9 november is er een inspiratiedag Gezond Gewicht in de Meervaart. Met veel workshops en lezingen, met experts, ervaringsdeskundigen en professionals en ook gezondheidsambassadeurs. Deze dag geven zij een gezonde receptenboekje uit.  

[kader] In het gebiedsplan van Osdorp 2017 staat dat de buurtaanpak ‘Zo Blijven Wij Gezond’ dit jaar versneld wordt uitgevoerd. Onderdeel van dit programma is het PACT Gezond Gewicht Osdorp. De afspraken in de overeenkomst leiden ertoe dat kinderen met overgewicht en obesitas straks een beter afgestemd aanbod krijgen. In 2018 wordt de buurtaanpak verder ontwikkeld om bewoners te betrekken bij het signaleren en verminderen van gezondheidsproblemen. Het buurtprogramma bestaat uit activiteiten die erop gericht zijn om meer kinderen een gezonde leefstijl te laten volgen.

  1 comment for “De gezondheidsambassadeurs van Osdorp

Comments are closed.