De beste wensen voor 2017 Burgemeester voorziet ‘meer dienende’ lokale overheid

Door Anja Maas

Haarlemmermeer. De eerste officiële werkdag van een nieuw jaar staat traditie getrouw in het teken van de gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie. Dat betekende dat op maandag 2 januari burgemeester en wethouders inwoners van onze polder ontvingen voor het uitwisselen van de beste wensen. Locatie was de burgerzaal van het Hoofddorpse Raadhuis en de belangstelling was groot. Onder het publiek was ook een aantal nieuwe Nederlanders die in de afgelopen periode slaagden voor hun inburgeringsdiploma.

Burgemeester Theo Weterings sprak zijn Nieuwjaarstoespraak uit: ruimte voor initiatief van de burgers, een meer dienende rol voor de lokale overheid.

Burgemeester Theo Weterings sprak zijn Nieuwjaarstoespraak uit: ruimte voor initiatief van de burgers, een meer dienende rol voor de lokale overheid.

Er was muziek van jazzcombo Esprazivvo, een hapje en een drankje. En er was de toespraak. Theo Weterings sprak hem uit. Hij blikte uiteraard terug op 2016, een jaar waarin er ook in de gemeente het nodige heeft gespeeld. Positief politiek nieuws: onder andere de goede opvang van vluchtelingen in Vijfhuizen, de voorspoedige omlegging van de A9. Positief apolitiek nieuws: er waren afgelopen nog nooit zoveel echtparen, die hij had mogen feliciteren met een zeventigjarig huwelijk! Uiteraard was er ook een blik op de toekomst. De burgemeester constateerde nog eens dat de overheid zich steeds meer wil terugtrekken en het initiatief voor acties wil laten aan inwoners en ondernemers: een meer dienende taak, ook voor de lokale overheden. “Meer ruimte voor lokale democratie, meer ruimte voor initiatief van ‘onderop’ in plaats van ‘bovenlangs’.” Hij  maakte duidelijk dat de lokale overheid hiervoor meer ruimte moet creëren, en niet belemmerend moet optreden met allerlei regels en plannen. Kijkend naar 2017 voor Badhoevedorp: de sloop van de oude A9  en de start van de nieuwe wijk Quatre Bas zullen voor het nieuwe Badhoevedorp veel impact  hebben.

HLMRMEER-prijs

Een volle Burgerzaal vierde met de gemeente de start van 2017

Een volle Burgerzaal vierde met de gemeente de start van 2017

Sinds enkele jaren is het traditie op de Nieuwjaarsreceptie bekend wordt wie de HLMRMEER-prijs 2016 heeft gewonnen. Deze prijs- een bedrag van 5.000 euro – wordt toegekend aan een club of instelling die in het afgelopen jaar ‘iets’ heeft georganiseerd, waarmee Haarlemmermeer het best op de kaart is gezet. Het bedrag moet in 2017 besteed worden aan een evenement in Haarlemmermeer. Genomineerd waren het EK Honkbal, de Oranjevereniging Beatrix – met een nationaal Oranjecongres – en Rotaract Haarlemmermeer, dat een G-hockeytoernooi (voor kinderen met een verstandelijke handicap) organiseerde. De gemeente had een stemming uitgeschreven en wethouder Adam Elzekalai, sport en citymarketing, was de aangewezen persoon om de uitslag bekend te maken. Er waren 1403 stemmen uitgebracht. Voor plaats 3 en 2, resp. het EK Honkbal en de Oranjeverenigin,  was er sprake geweest van een nek-aan-nekrace: 377 en 378 stemmen. Met overmacht – 648 stemmen- won het hockeytoernooi. Een mooi succes voor Rotaract.