“Dag van het Kind” in Stoomgemaal Halfweg

Aanstaande zondag 14 juni

Halfweg.  Aanstaande zondag 14 juni is het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld weer vol  onder stoom vanwege: de “Dag van het Kind”. De organisatie nodigt de jeugd dan ook graag uit voor met stip de leukste draaidag van het seizoen!

Het Stoomgemaal Halfweg mag met recht een droomgemaal genoemd worden, want waar komen lang vervlogen tijden zo “echt” tot leven als aan de Ringvaart in Halfweg? Het  gloeiende kolenvuur, een stampende stoommachine, de gigantische schepraderen, die met reuzenkracht massa’s water verzetten… het is allemaal eventjes iets heel anders en een bezoekje meer dan waard.

Prachtig en indrukwekkend: een unieke ervaring voor man én vrouw, jong en oud. Maar op deze “Dag van het Kind” doen volwassenen een stapje achteruit en staan de kinderen  op één. Ze krijgen volop de gelegenheid op stoom te komen, want er staan een heleboel leuke dingen voor ze klaar, zoals draaiende modelstoommachines, proefjes doen bij de ‘meterman’, helpen met

stoken (met echte kolen!), smeren en smeden. En als klap op de vuurpijl, als erkenning voor het harde weken, krijgen ze aan het eind van hun  bezoek een prachtig Stoomvakschool diploma!

Om 10 uur gaat het Stoomgemaal op 14 juni open. Het ketelvuur brandt dan al volop. Rond half twaalf verzamelen we in de machinekamer om het starten van de grote stoommachine mee te maken. En om vier uur , tja, dan het zit er weer op. En wil je iets meer over het gemaal weten? De gehele dag staan onze vrijwilligers klaar om tekst en uitleg te geven.

Surf snel naar www.droomgemaal.nl om een indruk te krijgen van een Dag van het Kind. En ga daarna door naar www.stoomgemaalhalfweg.nl om nog meer te weten te komen.