Dag van de architectuur

Bijzondere architectuurparels openen deuren 21 & 22 juni 2014

Het weekend van 21 en 22 juni staat in het teken van Amsterdamse architectuur. Het gehele weekend kunnen bezoekers deelnemen aan rondleidingen, excursies, workshops en andere activiteiten. Bijzonder is bovendien dat tal van Amsterdamse gebouwen die doorgaans niet toegankelijk zijn voor publiek hun deuren openstellen. Bezoek dus de Dag van de Architectuur Amsterdam en laat je verrassen door de moderne gebouwen die Amsterdam te bieden heeft!

Opengestelde gebouwen op 21 en 22 juni

Dag van de architectuur

Dag van de architectuur

Dit jaar openen weer verrassende gebouwen hun deuren, waaronder het Cygnus Gymnasium aan de Wibautstraat, een symbool van de herwaardering van gebouwen uit de wederopbouwperiode. Ooit genomineerd voor de sloop, nu gerenoveerd, benoemd tot Rijksmonument en zeker een bezoek waard op zondag 22 juni!

Een unieke openstelling is ook die van Silodam, het woongebouw in het IJ, ontworpen door het internationaal gerenommeerde bureau MVRDV. Bewoners verzorgen de hele zaterdag rondleidingen.

Net als vorig jaar, opent ook dit jaar IJdock (kantoren, hotel en woningen) zijn deuren voor bezoekers van de Dag van de Architectuur op zondag 22 juni. Architecten van dit nieuwe baken in het IJ zullen de gehele dag mensen rondleiden. Het grootste gebouw dat deelneemt dit jaar is het AMC ziekenhuis. Hoewel de meeste mensen wellicht liever niet naar een ziekenhuis gaan, is het op zaterdag 21 juni wel aan te raden. Bezoekers kunnen deelnemen aan architectuurrondleidingen, maar ook een bezoek brengen aan de enorme kunstcollectie van het ziekenhuis. Daarnaast

is ook Museum Vrolik, dat gevestigd is in het AMC, geopend. Dit unieke museum herbergt een anatomische verzameling die is opgebouwd in de late 18e eeuw, de 19e eeuw en het eerste kwart van de 20e eeuw. Museum Vrolik is in 2012 heropend na een grondige renovatie naar ontwerp van Opera Design Amsterdam.

Fietstochten, rondleidingen, kinderprogramma, boekenmarkt en veel meer

Het gehele weekend vinden tal van activiteiten plaats. Ga mee fietsen door Nieuw-West langs bijzondere ‘heilige huisjes’. Architecten van Dedato nemen bezoekers mee op stap in de Minervahaven. Snuffel naar koopjes tijdens de speciale architectuur-boekenmarkt op de kade bij Arcam aan het Oosterdok. Kinderen kunnen het hele weekend hun creativiteit kwijt tijdens verschillende workshops en op zaterdag vindt er een talkshow plaats onder leiding van Tracy Metz, met als onderwerp de stad van de toekomst. Bekijk het volledige programma op www.dagvandearchitectuuramsterdam.nl.

Tickets en reserveringen

Voor zowel de zaterdag als de zondag kunnen bezoekers een dagticket aan schaffen, die toegang biedt tot alle activiteiten op die dag. Tevens is er een weekendticket te koop die het gehele weekend toegang verleent tot alle opengestelde gebouwen en deelname mogelijk maakt aan alle activiteiten. In de voorverkoop, via www.dagvandearchitectuuramsterdam.nl, kost een dagticket €7,50 (voor studenten €5) en een weekendticket €12,50. Zowel de kaartverkoop als de reservering van sommige programma-onderdelen start op 31 mei. Kinderen t/m 18 jaar krijgen gratis toegang. Gedurende het weekend van 21 en 22 juni zijn er ook tickets beschikbaar aan de deur: €10 voor een dagticket en €15 voor een weekendticket.

Organisatie

De Dag van de Architectuur Amsterdam wordt georganiseerd door ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) en BNA Kring Amsterdam.

Het evenement is financieel mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Noord, AFK en Ahrend Fonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.