Dag Joke!

Icoon vrouwenemancipatie met pensioen

Een icoon, dienend leider, toegankelijk, verbindend. Het zal maar over je gezegd worden als je zo bescheiden bent en wars van persoonlijke complimenten als Joke Kop, directeur van Vrouw en Vaart. Toch lukte het om rondom haar naderend afscheid, wegens pensionering, een week vol ‘Momenten’ te maken. Momenten die niet alleen haar persoon, maar vooral ook haar werk eerden. Joke Kop laat op emancipatiegebied iets heel moois achter.

Shirley Brandeis

“De meeste droooooomen zijn bedrog, maar als je Joke tegenkomt dan kan het toch. Ze ziet je waarde en ziet wat je kan. Voor elke vrouw komt er een plan. Ze pakt je hand, helpt je vooruit. Ja, met Joke aan je zij komen drooooomeeeeeeen uit!”

De juiste persoon
Op de toon van Borsato’s ‘Dromen zijn bedrog’ werd Joke Kop vorige week door collega’s toegezongen bij Vrouw en Vaart, het ontwikkelingscentrum voor vrouwen in Nieuw-West. Na een driedaags filmfestival – thema emancipatie – vanwege het naderend pensioen was er de vierde dag feest op de werkplek zelf. Aan de hand van een najaarsvariant van Zomergasten, toespraken, cadeaus en zang werd het leven en werk van de bijna pensionada gevierd. Ze vertelde over het warme Slotermeerse gezin waarin ze opgroeide, het Meidencentrum waar ze werkte en leerde dat je naailessen kunt inzetten om vrouwen wereldwijzer te maken, hoe ze als de juiste persoon werd aangewezen door toenmalig projectleider Ineke van Hooren om een nieuw vrouwenontwikkelingscentrum in Osdorp te gaan leiden. En hoe ze dat waarmaakte zestien jaar lang; met veelal kunst en cultuur als het middel om je als vrouw te ontwikkelen, te emanciperen, te empoweren.

Niets dan liefde
“Film, bijvoorbeeld, kan moeilijke thema’s bespreekbaar maken, mensen op andere ideeën brengen,” zei Joke tijdens de talkshow ‘Herfstgasten’ aan presentator Myriam Sahraoui en publiek. Met de jaren zag ze meer en meer vrouwen – en ook mannen – emanciperen. Zelf wordt ze door stadsdeelvoorzitter Emre Unver een van de meest empowerde vrouwen genoemd. “Een icoon in de emancipatiestrijd in Amsterdam,” aldus Unver tot de vele aanwezigen. En tot Joke: “Je hebt naar de vrouwen van Nieuw-West omgekeken, je hebt ze geholpen. Je hebt veel meer mensen geraakt dan je weet. En gaf ze niets dan liefde.”

Route, penning en fonds
Positieve energie, hoge gunfactor, krachtig, invloedrijk, liefdevol – ze krijgt het vast weer warm als ze dit leest. Het kwam in elke speech en bij elk cadeau, waaronder een Andreaspenning uit handen van de locoburgemeester voor haar verdiensten voor de stad, terug. Creatieve en emotionele cadeaus waren het. Flessen wijn met een zelfgemaakt etiket met boodschap. Een door collega’s gemaakte wandel- en fietskaart, de KOPlopersroute, langs plekken die veel betekenen voor de (vrouwen)emancipatie in Nieuw-West; als vervolg op de door Joke ooit geïnitieerde Mokumse Vrouwenloop. Er was onophoudelijke, zeer smakelijke catering van de Vrouw-en-Vaart-vrouwen. En eerdergenoemde Ineke (“Ik mocht je binnenhalen en nu mag ik je uitwuiven!”) vertelde dat verschillende donaties voor het door Joke opgerichte Educatiefonds al tienduizend euro had opgeleverd. Het fonds geeft vrouwen die geen financiële mogelijkheden hebben de mogelijkheid een beroepsopleiding binnen Vrouw en Vaart te volgen en zo economische zelfstandigheid te worden. Joke glom. Er was een zelfgemaakte Oscar van de mannen van Daakr8 en als klapstuk een speech van Joke zelf. Een lange speech, waarin ze met een kwinkslag mopperde over alle aandacht, waarin ze heel veel mensen bedankte, hulde sprak over de feestelijke week en over de vrouwen van wie ze veel heeft geleerd. Ze sprak over de leukste baan van Amsterdam, die nu aan Marlijn van der Pol toekomt, en de betrokkenheid van haar man en kinderen. Over Vrouw en Vaart: “Mijn rol is hier uitgespeeld. Ik ga nu kijken hoe mijn nieuwe rol eruit zal zien.” En toen was er de groepsfoto. Langzaam schoof Joke naar de achtergrond om plek te geven aan de vrouwen die doorgaan.

Ook de KOPlopersroute lopen (11,5 of 14 km) of fietsen (32 km)? Langs straten, bruggen en pleinen die vernoemd zijn naar belangrijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis en langs alle organisaties die zich sinds jaren inzetten voor het versterken van de positie van vrouwen in Amsterdam Nieuw-West. Download ‘m op www.vrouwenvaart.nl/koplopers of haal de kaart op bij Vrouw en Vaart, President Allendelaan 733. Donaties aan Joke’s Educatiefonds kunnen worden overgemaakt aan NL90 ABNA 045 87 82 459 t.n.v. SEZO – Vrouw & Vaart te Amsterdam, o.v.v. donatie Educatiefonds afscheid Joke.