D66 ziet kansen voor BCO Akerpoort

Iedere vrijdag organiseert Akerpoort rondleidingen om de vorderingen van de nieuwbouw te laten zien op het Bedrijvencentrum Osdorp. Eind dit jaar opent MediaMarkt op deze plek haar derde vestiging in Amsterdam. Afgelopen vrijdag hebben de D66-fractieleden Herman Mulder en Willem van Ham poolshoogte genomen op de bouwplaats.

D66 bezoekt Akerpoort

D66 bezoekt Akerpoort

Fractievoorzitter Mulder is onder de indruk dat het hele gebouw – inclusief parkeergarage met ruimte voor meer dan 500 auto’s – in slechts één jaar wordt gebouwd. Zeker als je dat afzet tegen het lange proces tussen eerste idee en definitief akkoord. In zo’n aanlooptraject dienen zorgvuldige afwegingen te worden gemaakt te worden, maar D66 ervaart deze lange duur soms als onnodige vertraging. Mulder vindt het dan ook erg jammer dat een voorstel van D66 bij de vaststelling van het bestemmingsplan het in de deelraad niet heeft gehaald.

In dit voorstel pleitte D66 voor flexibiliteit bij uitbreiding van het aantal beschikbare vierkante meters van Bedrijvencentrum Osdorp. Duo-raadslid Willem van Ham: “Bij de vaststelling van het bestemmingsplan zagen wij al dat een aanvraag voor uitbreiding van het aantal vierkante meters voor grootschalige winkelruimte eraan zat te komen. Met ons voorstel wilden we de mogelijkheid inbouwen om snel te kunnen schakelen zodra er groen licht is voor meer vierkante meters grootschalige winkelvoorziening.”

Nu het BCO-gebouw bijna is opgeleverd, lijkt het erop dat de bovenste etage leeg blijft staan. Er zijn concrete plannen voor een grootschalige mode-outletwinkel, maar de aanvraag loopt aan tegen de beperking in het bestemmingsplan. “Dat is jammer, want ruimtelijk gezien zijn er geen bezwaren om de aanvraag tegen te houden,” aldus Van Ham. Vanuit het oogpunt van verkeersbewegingen zijn er geen bezwaren en ook de parkeergarage in aanbouw voorziet in voldoende parkeergelegenheid. Verder is er geen sprake van een duurzame ontwrichting van de detailhandelsstructuur en botst een grootschalige mode-outlet niet met de plannen om Osdorpplein nog meer hét winkelcentrum van Nieuw-West te maken. Van Ham: “Osdorpplein en BCO zijn immers twee totaal verschillende typen winkelgebieden.”

Het inwonersaantal van Amsterdam neemt toe en zal de komende jaren nog verder toenemen. Mede hierdoor is er nog ruimte voor nieuwe winkels in Amsterdam, zeker voor grootschalige detailhandel. Het is daarom van belang dat Nieuw-West zich inspant om deze ruimte te benutten en hierover het gesprek aan te gaan met de Commissie Winkelplanning en de burgemeester van Amsterdam. Een belangrijke stap hiertoe is de themabijeenkomst van de deelraad Nieuw-West op 18 september, waar ook de Commissie Winkelplanning aanschuift.

Meer info: www.d66nieuwwest.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.