Creapalet viert tiende verjaardag

Open dag zondag 12 januari

‘M’n schoonzusje was onwijs blij met het glasfusieschaaltje dat je mij leerde maken. Ik kreeg helemaal kippenvel van haar reactie. De rest van de familie was ook onder de indruk.’ Het is een van de reacties op de website van Creapalet. In het atelier in de Garage Notweg in Osdorp laat Janine Molier haar bezoek creatief ontdekken wat je kunt doen met glas, textiel, keramiek en meer. Zondag 12 januari viert ze het tienjarig bestaan tijdens een open dag met een drankje en demonstraties.

Het lijkt alsof het zo moest zijn. Het gat in het glaswerk van Ans toont ogenschijnlijk een diepere betekenis. “Het was niet de bedoeling,” zegt ze opgewekt. Al jaren komt ze als cursist geregeld in het atelier. Tiffany was te priegelig voor Ans. Glasfusie was het en is het nog steeds. Meestal gaat het goed; vandaag een keer niet. Het is een leerproces, en gewoon een leuke bezigheid, zegt ze.

verschillende materialen
Janine Molier kijkt tevreden toe en helpt waar nodig is. Tien jaar geleden startte zij Creapalet. “Mensen komen hier met een vriendin, of als groepsuitje. Om iets voor zichzelf te maken of om cadeau te geven,” vertelt Molier, bedrijfsarts en beeldend kunstenaar van beroep. “Je kunt hier met zoveel verschillende materialen werken. Sommige deelnemers worden tijdens een workshop gegrepen door een bepaald materiaal; die komen dan vaker terug. Met een strippenkaart kunnen ze hier tijdens het inloopatelier zelf aan de slag. Ik ben er als het nodig is.”

hobbels
Creapalet werd tien jaar geleden de creatieve tak van haar bedrijf Beeldenwerk, waarbij ze als bedrijfsarts mensen coacht bij re-integratie- en werkvraagstukken. De creatieve kant neemt steeds meer de overhand in de Garage Notweg, waar naast ruimte ook gereedschappen, ovens, inspirerende boeken en natuurlijk Janine’s creatieve begeleiding aanwezig zijn. Janine: “Dat ik mijn werk als bedrijfsarts hiermee combineer is voor mij heel logisch. Het is allebei een creatief proces. Beide met hobbels waarmee je moet om leren gaan. Zowel bij arbeidsintegratie als in het atelier leer je loslaten en durven kijken wat er gebeurt als…”

uniek resultaat
In de etalage van de Garage Notweg en in het atelier van Creapalet zijn sieraden, schalen, vazen en meer artikelen van cursisten en de kunstenaar zelf tentoongesteld. Te koop en ter inspiratie. “Creatief ploeteren en pruttelen is heerlijk rustgevend, erg mindful ook,” zegt Janine over het proces tot aan dat eindresultaat. “Je doet dit om plezier te hebben, om iets te leren. Het is meer dan alleen iets maken. We experimenteren met vorm en kleur, met materialen en technieken. We doen dingen eens op een ongewone manier, kijken wat er gebeurt als je iets een keer zo doet in plaats van zo. Het resultaat is hoe dan ook uniek en mag mee naar huis!”

open dag
De open dag is op zondag 12 januari van 13 tot 17 uur. U bent van harte welkom, ook als u geen cursist bent, om binnen te lopen en rond te kijken of Creapalet iets voor u is. Creapalet is gevestigd in de voormalige Garage Notweg aan de Notweg 38 (achter de Osdorper Ban) in Osdorp. Voor meer informatie: www.creapalet.nl, tel. : 06 33 617 681, mail: janine@creapalet.nl.