Containeradoptanten en vuilprikkers bedankt!

Een lopend buffet, de beste anekdote, gratis vuilgrijpers en vuilniszakringen en een applaus voor elkaar. De containeradoptanten en vuilprikkers, oftewel de actieve bewoners op het gebied van afval in Nieuw-West, werden vorige week donderdag warm onthaald op het Tuinstadhuis. “Het lijkt wel design!”

Tekst en foto’s: Shirley Brandeis

Hij hield de afvalcontainer voor zijn huis in Osdorp altijd al netjes. “Mensen zetten spullen ernaast of proppen het erin, terwijl het vaak nog prima past als je even doorduwt. De berg werd echter steeds groter.” Na een telefoontje hierover naar de gemeente hoorde Casper dat je containeradoptant kon worden. Van informeel verzorger van ‘zijn’ container werd hij zo formeel verantwoordelijk. En dat levert naast enkele taken (bijvoorbeeld melding maken van een volle container en buren op de afvalregels attenderen) ook veel voordelen op. Adoptanten krijgen onder andere een schoonmaakpakket, een containersleutel en een speciaal telefoonnummer om te melden, met voorrangsbehandeling.

Lopend buffet
En dat trekt veel bewoners aan die maar wat graag een ondergrondse container adopteren.
Maar liefst 223 containeradoptanten kent Nieuw-West. Daar zijn nog niet eens alle vuilprikkers, die met regelmaat of af en toe een rondje door hun buurt doen, bij opgeteld. Allemaal waren ze eind vorige maand uitgenodigd voor een lopend buffet op het Tuinstadhuis. Om vanuit het stadsdeel een welgemeende dank in ontvangst te nemen en om de stand van zaken te bespreken. Zo is de hotline met de afdeling afval na een tijdelijke storing weer hersteld en zegde dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk toe dit jaar weer een paar keer mee te prikken.

Soortgenoten
Sem uit Osdorp hoort het vaker, de ‘dankjewels’. Hij won deze avond de miniwedstrijd van leukste schoonmaakanekdote en vertelde hoe hij een keer na een intensief rondje vuil rapen door de buurt wegreed bij een afvalcontainer en van hoog uit een flat iemand hoorde roepen: “Ik vind het mooi wat je doet.” Een lieflijke zucht ging door de zaal vol vuilopruimers. Natuurlijk doen ze dit voor zichzelf, voor de buurt, voor een schone omgeving, maar af en toe waardering krijgen is fijn. En advies, dat ook. Tijdens het diner werden tips uitgewisseld. Dat de app Verbeter de Buurt gekoppeld is aan de Mora bijvoorbeeld. Wie het straatschoonmaakjargon kent, weet wat hiermee wordt bedoeld. “Je spreekt hier soortgenoten,” aldus Nico, die al hardlopend vuil opraapt. Nico is troeptrimmer.

Gebiedsmakelaars, leden van de stadsdeelcommissie en andere stadsdeelmedewerkers applaudisseerden bij het buffet voor ‘hun’ actieve bewoners. “Je krijgt zo toch het idee dat ze het bij de gemeente waarderen,” aldus Eric die in Nieuw Sloten adoptant werd toen hij over het directe meldingsnummer hoorde. “De betrokkenheid in Nieuw-West valt me op,” sprak dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk. “Ik zie containeradoptanten ook geregeld bij bijeenkomsten in de buurt; de samenwerking is goed en waardevol.” Hij gaat graag in gesprek over het onderwerp, benadrukte hij. “Blijf vooral melden,” zei Caroline Abbink van de afdeling Schoon. Ze vertelde dat actieve bewoners niet alleen staan. “De gemeente heeft vijf auto’s met mensen van Pantar door de buurt rijden om vuil naast containers weg te halen.” Voor- en na-foto’s werden getoond om te laten zien wat dat met een ondergrondse containerlocatie doet. Veel. Of de wagens die de verschillende containers legen tegelijk kunnen komen, stelde een adoptant voor. “Anders is het containereiland nooit helemaal eens schoon.” Het werd genoteerd.

Met volle maag en handen vol spullen om de buurt schoner te maken, gingen de adoptanten en prikkers huiswaarts. “Het lijkt wel design!” riep actieve bewoner Helene uit Slotermeer over de vuilbestendige handschoenen die ze cadeau kreeg. Ze vindt het “fantastisch”, de cadeautjes (ook een goodiebag met duurzaam lekkers en een bijenhotel) en de hele dankbare, smakelijke avond. En dat vinden ze allemaal.

Meer weten of aanmelden als containeradoptant? Stuur een mail naar adopteereenafvalbak.sdnw@amsterdam.nl.