Cock Hoogendorp blikt terug op 43 jaar TVB

“Een mooie tijd. Mijn werk was mijn hobby.” 

Anja Maas 

Badhoevedorp. Woensdag 28 mei: een dag die Cock Hoogendorp niet snel zal vergeten. Het was namelijk zijn laatste officiële werkdag. Na 43 jaar verliet de groundsman ‘zijn’ TVB om te gaan genieten van een verdiend pensioen. En dat ging niet onopgemerkt voorbij.

Cock Hoogendorp

Cock Hoogendorp

“Het was een mooi feestje”, vertelt hij een weekje later in de kantine van de Badhoevedorpse tennisclub. “Ik heb veel handen geschud. En er waren mooie cadeaus. Allemaal heel leuk! Laat ik het hier nog maar eens zeggen: bedankt allemaal. Top!”

Wie 43 jaar lang bij een tennisclub voor een goede gang van zaken zorgt, heeft wat terug te blikken. Cock doet dat in deze krant  graag. “Nee, ik ben geen Badhoevedorper”, vertelt hij. “Ik ben een echte Amsterdammer. Geboren op 2 juli 1949. Sinds 15 jaar woon ik met mijn vrouw Marja in Kudelstaart. Prima. Maar je blijft Amsterdammer.” Cock begon zijn werkend leven als medewerker van de Jumbo Spellenfabriek. “Daar was mijn start. Maar Jumbo verruilde Amsterdam voor Wognum en daar wilde ik niet naar toe. Dus ik zocht iets anders. Tennispark Goldstar in Amsterdam vroeg iemand voor het baanonderhoud. Dat leek me wel wat. Ik solliciteerde en werd aangenomen. Daar heb ik het specifieke vak van groundsman geleerd. Het werk sprak me aan. Je bent altijd buiten, je hebt veel vrijheid. Het lag me.”

De overstap naar Badhoevedorp maakte hij op verzoek. “De heren Doorenbosch, Zonjee en mevrouw Dusseldorf zagen mij aan het werk bij Goldstar. Kennelijk beviel ze dat en ze vroegen of ik interesse had in TVB.  Ik ben gaan kijken en  zei ‘’ja”. En vervolgens: dan teken ik tot mijn pensioen. Dat is dus uitgekomen.”

Cock heeft in de afgelopen jaren de club flink zien groeien. “Toen ik er kwam, lagen er zes banen, nu 14. Dat zegt wat. Maar wel mooi, dat tennis hier zo populair is. Zo’n 30 jaar heb ik 7 dagen in de week gewerkt. Met in de weekends hulp van vrijwilligers en scholieren.  Ik begon om 5.30 ’s morgens en stopte om 3 uur ’s middags. ’s Winters, als het complex dicht was, deed ik onderhoud. Bijvoorbeeld de kantinetafels lakken. En andere klussen, die gedaan moesten worden. Dat hoort er nu eenmaal bij.”

Klaverbladtoernooi en kantine 

Hoewel tennissen bij TVB een tijdje ook ’s winters mogelijk was –“er stond toen een luchthal” – lag de focus op de zomer. “Dan zegt iedereen: Het Klaverbladtoernooi. Het was en is het evenement van het jaar. Ik heb er 30 jaar lang als vrijwilliger van alles voor gedaan: opbouwen, afbouwen, regelen. Samen met een legertje andere vrijwilligers. We hebben echt iets neergezet.”

Er was een tijd dat de kantine niet was verpacht. En wat doe je dan, als je er voor de club wil zijn? Helpen. Cock weet ook daar alles van. “Samen met een groep andere vrijwilligers hebben we de kantine zes jaar lang draaiende gehouden. Dat betekende voor mij nog meer uren op de club. Mijn vrouw kreeg er soms wat van. Maar ja, mijn werk was gewoon mijn hobby. Dan pak je dit soort zaken makkelijk  op.”

Toen al die activiteiten voor één persoon wat veel werden, werd besloten dat Cock nog maar 5 dagen in de week zou werken. Voor de weekends werd Hilbrand Gerrits aangetrokken. “Dat heeft hij zes jaar gedaan, tot zijn pensioen. We hebbenprima samengewerkt. En, leuk voor mij, hij is een fijne tennispartner. Ik mag dan weg zijn als groundsman, ik kom hier nog vaak een balletje slaan. En ik speel met Hilbrand bij de veteranen op het Klaverbladtoernooi.  Wat ik nu verder ga doen? Genieten. Van mijn vrije tijd en van mijn familie: mijn zoon en zijn gezin, mijn kleinzoon. We hebben een prima band. En ’s winters zoeken mijn vrouw en ik  graag warme oorden op, bijvoorbeeld in de Dominicaanse Republiek: prachtige stranden, prima plek om uit te rusten. Dat hoort erbij, als je met pensioen bent.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.