CDA: investeren in mensen en sober financieel beleid gaan prima samen

In de Westerpost van begin december reageerde de VVD op het succesvolle initiatief van het CDA om in 2014 ruim €3 mln. te investeren in o.a. kinderarmoede, crisisopvang en leefbaarheid in ons stadsdeel. De VVD zette het investeringsplan neer als een “opdracht om met geld te strooien” (Westerpost, VVD Nieuw West hekelt ‘Sinterklaas wijzigingsvoorstel’ op begroting”).

Het CDA heeft doelmatig bestuur als topprioriteit, zowel in de stadsdelen als in de centrale raad. Volgens ons doet het CDA hier in de praktijk meer aan dan de VVD, die het meestal alleen bij retoriek houdt. Daarom voelt deze kritiek als misplaatst en onjuist.

In de eerste plaats wil het CDA benadrukken dat dankzij de gezamenlijke inzet van PvdA, GroenLinks, D66, SP en CDA aan ons stadsdeel een flinke economische stimulans gegeven wordt. Kwetsbare mensen en goede lokale initiatieven kunnen met dit plan echt geholpen gaan worden. En de financiële reserves blijven binnen de vastgestelde grenzen.

De kritiek van de VVD is met name gericht op de mate van detail waarin de begrotingsaanvraag uitgewerkt zou moeten worden. De letterlijke reactie van de VVD is: “Als de bedragen goed omschreven waren en er was duidelijk aangegeven waar men naar toe had willen werken, dan had de VVD dit waarschijnlijk wel willen ondersteunden”. Met andere woorden: de VVD had zelf ook best voor Sinterklaas willen spelen, als de plannen maar net iets anders omschreven waren. Dat is lekker makkelijk!

Achter de kritiek zit impliciet de verkeerde gedachte dat hoe gedetailleerder plannen beschreven worden, hoe beter de uitvoering dan ook zal zijn. Volgens ons gaat deze vlieger niet op. Het idee achter het investeringsplan was juist om bestuurders niet in een keurslijf te dwingen, maar ze in de uitvoering het vertrouwen en de vrijheid te geven om de middelen effectief te besteden. En wanneer in die uitvoering iets misgaat, dan moet er natuurlijk ingegrepen worden. Iedere euro zal in 2014 doelmatig besteed moeten worden, niet alleen de €3 mln. uit dit voorstel. Het CDA nodigt de VVD uit om samen de verantwoording en resultaten in 2014 nauwlettend te volgen.

Als CDA zijn we trots dat we als kleinste partij in de deelraad het initiatief hebben mogen nemen voor één van de grootste investeringsplannen voor ons stadsdeel. Met uw steun hopen we dat komende jaren ook te kunnen blijven doen en samen te werken aan een mooier Nieuw-West.

ir. Niek Wijmenga is financieel adviseur en nr. 2 op de kandidatenlijst voor het CDA Nieuw-West.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.