Caressa Dierenziekenhuis trots op collega

paraveterinair 2014

Alice (derde van rechts) wordt gefeliciteerd door haar collega’s (eigen foto)

Alice is Paraveterinair van het jaar

Nieuw Sloten – Baasjes van dieren die wel eens in het Caressa Dierenziekenhuis in Nieuw Sloten komen, mogen hun handen dichtknijpen. Daar werkt namelijk de beste paraveterinair van heel Nederland! Alice Kondylakis deed onlangs mee aan de paraveterinaire verkiezingen in Barneveld en vertelt over deze spannende dag en wat een paraveterinair, een dierenartsassistent, allemaal doet.

Door: Shirley Brandeis

“Ik zag het in het vakblad van Vedias, de vereniging van dierenartsassistenten, staan: ‘Word jij Paraveterinair van het jaar?’ Het leek me leuk, mijn collega’s hebben me aangemeld. En het leek me vooral interessant om te weten te komen hoe goed ik mijn vak uitoefen. Kijk, hier in het Dierenziekenhuis krijg ik wel complimenten, maar ach, we werken allemaal erg hard. Door mee te doen aan de verkiezingen zou ik het eens echt weten: ben ik een goede, misschien wel de beste paraveterinair van Nederland?”

Pittige test
“Zestien andere collega’s meldden zich ook aan. Er volgde een stemmenronde op internet en een theorietest. Een pittige test; de vragen gingen heel diep. Ik weet alles in de dagelijkse praktijk, maar uit hoeveel cellen een pees bestaat, dat is echt theoretische kennis die ik tien jaar geleden tijdens mijn studie heb geleerd. Rassenkennis, voeding, anesthesie – ook gevraagd tijdens de test – daar weet ik alles over. En… ik slaagde voor de test! Dus door naar de finale.”

“Op donderdag 30 oktober moest ik naar het Groenhorst College in Barneveld. Dat is dé plek om voor paraveterinair te leren; ze hebben er een echte dierenartsenpraktijk nagebouwd, compleet met balie, laboratorium, röntgenapparaat en meer. We werden op zes onderdelen getest, waaronder urineonderzoek, omgang met cliënten, het intuberen van een hond (dat is het inbrengen van een buisje voor een operatie) en een zogenoemd SPAR onderzoek, waarbij slijmvliezen, pols, ademhaling en reflexen van een dier in shock worden gecontroleerd, waarna je actie moet ondernemen. Ik vond het allemaal goed gaan, maar ja, je zag niet hoe de anderen het deden.”

Confetti
“Of ik zou winnen of niet, het was een leuke dag, afgesloten met een feestelijke avond waarbij ons vak in het zonnetje werd gezet. Maar toen presentator Sebastiaan Labrie de nummers drie en twee had genoemd, steeg de spanning behoorlijk. En toen… viel mijn naam, kwam de confetti naar beneden dwarrelen en kreeg ik een microfoon onder m’n neus. Ik wist echt niks te zeggen, flabbergasted als ik was. Het was een mooi, emotioneel moment.”

“Ik heb veel leuke reacties gekregen, natuurlijk meteen die avond van mijn collega’s en familie. Later ook op de praktijk, waar het met taart werd gevierd en ook de klanten – blij voor me – wat lekkers kregen. Ik heb mooie prijzen gewonnen, waaronder een jaar lang diervoeding voor mijn kat. Maar vooral: ik heb nu de eer om ons vakgebied te promoten. Niet iedereen schat dit beroep op de juiste waarde. Mensen weten soms niet hoeveel kennis een paraveterinair heeft en welke handelingen hij of zij allemaal uit kan voeren; van bloed prikken en gebit schoonmaken tot aan het behandelen van huisdieren met diabetes, het begeleiden van praktijkstagiaires en – mijn specialiteit – anesthesie. Het is een geweldig vak. Veelzijdig vooral. Een groot deel van het werk is communicatie. Natuurlijk met je collega’s, maar vooral ook met de eigenaren van de dieren. De eigenaar moet op zijn of haar gemak zijn; hij is degene die bepaalt wat er met zijn huisdier gebeurt. Communicatie is daarom enorm belangrijk. En ja, natuurlijk ben ik dol op dieren!”